Izlaganje motornih vozila na sajmu automobila

Datum: 09.12.2015, Srijeda
Klasa: 410-19/15-11/1256
Davatelj: Porezna uprava

Navodite da ste auto kuća koja se bavi prodajom automobila i da posjedujete sve potrebne dozvole i registracije te pitate smijete li motorna vozila unesena iz EU prevoziti i izlagati na auto sajmu radi lakše prodaje ukoliko biste ta vozila označili prenosivim pločicama koje posjedujete, dalje napominjete da rješavate ugovor s auto sajmom i pitate koje dokumente biste trebali imati u slučaju mogućeg nadzora auto sajma.

Mišljenja smo, da registrirani trgovac rabljenim motornim vozilima koji ispunjava uvjete propisane Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila (Nar. nov., br. 15/13. i 108/13.) te uvjete prema trgovinskim propisima glede obavljanja djelatnosti prodaje motornih vozila, može radi izlaganja na auto sajmu prevoziti motorna vozila od lokacija na kojima se nalaze skladišta, saloni ili slično a koje su prijavljene nadležnom carinskom uredu prilikom upisa u registar proizvođača i trgovaca motornim vozilima, do auto sajma i tamo izlagati ukoliko su označena važećim prenosivim pločicama.

U svakom trenutku uz svako vozilo označeno važećom prenosivom pločicom trebate imati prometnu dozvolu (koja se izdaje na jednu godinu, uz uvjet da su plaćene propisane obveze) sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te dokaz da ste registrirani kao trgovac rabljenim motornim vozilima. 

Povratak na mišljenja