Ministarstvo financija namjerava skratiti rokove predaje financijski i poreznih izvješća za 2021. godinu

Datum: 12.01.2022, Srijeda
Autor: I.P.

I ove godine ponavlja se ista priča kao i prošle u vezi predaje financijskih i poreznih izvješća. Još uvijek nije sigurno koji će biti krajnji rokovi predaje financijskih i poreznih izvješća za 2021. godinu.

Ministarstvo financija uputilo je na javno savjetovanje prijedlog Pravilnika o stavljanju izvan snage Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima. Navedeni prijedlog Pravilnika dostupan je na sljedećoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=19609

Podsjećamo, navedenim su Pravilnikom rokovi predaje financijskih izvješća produljeni za dva mjeseca u odnosu na standardne rokove – statistika do 30. lipnja, javna objava do 31. kolovoza itd.

Iz obrazloženja koje navodi Ministarstvo financija primjetno je kako su mišljenja da ne postoje opravdani razlozi za daljnju primjenu produljenih rokova. Može se zaključiti da planiraju primijeniti i standardni rokovi za predaju prijave poreza na dobitak (PD), što znači da bi rok predaje Obrasca PD bio 30. travnja 2022.

Reakcije strukovnih kolega i naše Udruge Hrvatski računovođa jasno pokazuju nezadovoljstvo ovakvim potezom Ministarstva. Nadamo se da će stvoren pritisak i neizvjesnost uskoro biti otklonjena te da će Ministarstvo ipak ostaviti prošlogodišnje rokove. Ako uzmemo u obzir pritisak s kojim se nose računovođe od početka pandemije zbog povećanja svakodnevnih poslova koje obavljaju za svoje klijente, ostavljanje produljenih rokova je najmanje što naše strukovne kolegice i kolege zaslužuju.

Napominjemo da smo u našem prilogu časopisu RRiF br. 1/22. – Sastavljanje financijskih i poreznih izvještaja za 2021. godinu za poduzetnike na str. 5. dali pregled rokova u skladu s trenutno važećim pravilima. Ako dođe do promjene rokova pravodobno ćemo Vas o tome obavijestiti.

Povratak na vijesti