Novi broj RRiF-a

Datum: 27.08.2013, Utorak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 9 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za rujan 2013.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Sada računovođe provode nadzor

Primjena novog poreza na dodanu vrijednost već je uvelike zaživjela u Hrvatskoj. Sastavili smo prvi novi obrazac PDV! Ali, još je mnogo pitanja, javljaju se dvojbe oko niza poslovnih transakcija koje treba provesti kroz labirint evidencija i unijeti ih u mnoštvo obrazaca kako bi podatci dospjeli ne samo do našeg Ministarstva financija nego, u konačnici, i do administrativnog središta EU. U Europi se prate transakcije između članica! A nas, računovođe, pritisnule su nove brige. Provjeravamo svoje europske partnere tako detaljistički da bi nam na tome pozavidio i sam Sherlock Holmes. Bazu VIES posjećujemo češće nego li novinske portale. Otkrivamo da nije točna adresa, kućni broj, sumnjamo postoji li još uopće tvrtka (ili se samo tako predstavlja), prebrojavamo znamenke PDV identifikacijskih brojeva – i u jednom trenutku - poželimo otići tamo do Španjolske i na licu mjesta provjeriti visi li na zgradi ploča s imenom tvrtke kojoj trebamo isporučiti robu. Kontroliramo i koga treba i koga ne treba. Izluđeni smo partnerima iz trećih zemalja! Ah, kako bi bilo dobro imati barem „Balkansku bazu podataka“. Unesemo PDV broj „Tufahija“ d.o.o. u bazu i sigurni smo postoji li ili ne. Obavimo im uslugu, prenesemo poreznu obvezu i mirno spavamo. A ovako, prevrćemo se u snu i buncamo „B2B“ ili „B2C“?

Kakvi nam to računi pristižu iz EU!? Ne piše reverse charge, nema članka i stavka, ne spominju svoj Zakon, Pravilnik, Direktivu… Zar je to moguće? A mi smo mislili da je Europska unija savršenstvo bez mane. Kad tamo, mi im sada vraćamo račune, tražimo ih: ispravite, dodajte, naučite članke i stavke svojih zakona! Jer kod nas će uskoro i vrapci na grani pjevati Direktivu Vijeća EZ. Nemamo mi više problema s fiskaliziranjem naših računa – sada imamo problema s ispravljanjem europskih računa i sporom europskom birokracijom koja ne slijedi potrebe hrvatskih računovotkinja (oprostite, dragi kolege, ali nas, kažu, ima više od vas!) za dnevnim ažuriranjem baze VIES. Pokazat ćemo mi Europi što je stručnost i porezni perfekcionizam!

Kako ne bi imali problema samo oni koji posluju s drugim i trećim zemljama, naš se zakonodavac pobrinuo i za one koje posluju unutar Lijepe naše. Za građevinske usluge i prodaju otpada propisao je prijenos porezne obveze! Opet je računovođama dao razmišljati! I na nama je odgovornost i zato ne možemo olako prihvatiti račune prije nego li provjerimo vjerodostojnost poslovnog događaja i s tim u vezi obračun PDV-a. Na primjer, održavanje i čišćenje građevina. Na koje se to čišćenje može primijeniti prijenos porezne obveze, a na koje ide 25% PDV-a? Samo na „generalke“ poslije krečenja ili svakodnevno glancanje hodnika? Najbolje bi bilo otići na lice mjesta i skrivećki promatrati čistačicu Maricu: ako briše prašinu sa stolova i slika – na taj dio usluge lupimo 25%, ako riba kameni pod i pere prozore koji su (dokazano je) uzidani u zgradu – prenesemo poreznu obvezu na korisnika usluge čišćenja. I tako istražujemo svaki mjesec! To je u redu – podijelili smo se: dio računovodstvenih forenzičara istražuje PDV identifikacijske brojeve po Europskoj uniji, a drugi dio forenzičara istražuje građevinske usluge i isporuke otpada po Hrvatskoj. Ministarstvo financija i Bruxelles mogu odahnuti – računovođe su krenule u nadzor!  

Dr. sc. Đurđica JURIĆ

Povratak na vijesti