Novi broj RRiF-a

Datum: 27.11.2013, Srijeda
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 12 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za prosinac 2013.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje .

Činiti i nadati se

Dojam je kako u nas ništa ne funkcionira. Sindroma destruktivne svijesti o služenju tuđinskoj državi teško se oslobađamo. Potkradanje i neplaćanje poreza je vrlina. U izboru ideja i osoba kao da radimo protiv sebe. Može li netko ujediniti kolektivnu svijest kako bismo kao mravi ili rojevi pčela velikom vještinom integrirali radne zadatke? Dojmljiva su jata ptica u letu ili jata riba koja brzo plivaju i u stanju su munjevito promijeniti svoj smjer bez međusobnog sudaranja. Jeste li ikad razmišljali o zadivljujućoj istančanosti i povezanosti tih pokreta?. Urođeno ili naučeno? Optimisti se nadaju da će sve doći na svoje mjesto. Pesimisti su razočarani razinom nesposobnosti za bilo kakav gospodarski napredak. Ponekad promišljam koliko smo i sami doprinijeli procvatu gluposti, pišući i savjetujući. Događa nam se da dva savjetnika imaju različito mišljenje. U medicini je čest slučaj drukčijeg drugog mišljenja o nekoj patološkoj pojavi, što je čak pozitivno. U poreznim pitanjima to nije nimalo jednostavno s obzirom na moguće financijske posljedice i kazne. To nas sve stavlja u nemoguću situaciju. Kako postupiti, kome vjerovati, a rješenje smo trebali imati još jučer. Na kraju je na nama odgovornost za primijenjene postupke. U takvim slučajevima uvijek predlažem da se nastala dvojba raspravi i s upravom kako poslije ne bi bilo da je računovođa radio „na svoju ruku“.

Cijenjene kolegice i poštovani kolege, podsjećam na jedan davni stručni problem u kojem je naše mišljenje bilo drukčije nego što su ga zastupale druge kuće koje su smatrale da PDV treba obračunavati na 30% osnovice od obračunane amortizacije osobnih automobila nabavljenih do dana početka primjene sustava PDV-a (1. siječnja 1998.). Naše je stajalište bilo da se to odnosi samo na one automobile koji su nabavljeni u sustavu PDV-a za koje je odbijen pretporez (tada je to bilo moguće). Argumenti i mišljenje autora zakona prof. Manfreda Rossea nisu pomogli jer se nije vjerovalo onome što se kaže, nego slijepo onome tko kaže. Prošlo je tri godine i propis se izmijenio onako kako je jedino moglo biti. Svi koji su nepotrebno plaćali nepostojeću poreznu obvezu oštetili su svoje tvrtke. Vjerojatno to mnoge uprave nikad nisu shvatile. Mogli bismo nabrojiti još toga, no i ovo je dovoljno.

Mi, u RRiF-u, ulažemo izniman napor u razumijevanje propisa i njihovo pošteno tumačenje. Naših je 15 savjetnika svaki dan s vama i nastoje pronaći najmanje rizično rješenje za vaše probleme. Nekada to nije najjednostavnije jer ni zakonska rješenja nisu jednostavna, a najčešće nema ni službenih tumačenja. I tada se susrećemo s Goetheovom izrekom: “Znamo točno samo kad znamo malo, sa znanjem se sumnja povećava”.

Tako smo došli do kraja još jedne, za mnoge teške i iznimno naporne godine.

Uskoro je nova godina, novo vrijeme koje besplatno otvara nove mogućnosti, vrijeme koje daje priliku da postane novac. Na nama je da ga iskoristimo.

Neka vam je sretan Božić i lakša od ove nova 2014. godina.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti