Novi broj RRiF-a

Datum: 28.07.2014, Ponedjeljak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 8 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za kolovoz 2014.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Ukini me nježno

  Isplata dividenda odnosno udjela u dobitku trgovačkih društava nakon 1. ožujka 2012., od kada je nakon 2004. ponovno uvedeno oporezivanje, izaziva brojne kontroverze zbog svoje retroaktivne primjene.
  U svezi s tim bile su intervencije Ustavnog suda najprije 3. travnja 2013., kojom je privremeno obustavljena primjena i pokrenut postupak ocjene ustavnosti, tzv. povratnog djelovanja osporenih odredaba, a nakon toga 18. rujna 2013. ta je odredba Zakona o porezu na dohodak i ukinuta. Na takvu je odluku Vlada odgovorila sjajnim return spinom, promjenom Zakona tako da se, drugim riječima, ponavlja jednaka priča o povratnom djelovanju. I evo nove odluke Ustavnog suda kojom se ponovno ukidaju osporene odredbe koje imaju povratno djelovanje, tj. oporezivanje isplate dobitka stvorenog prije donošenja Zakona.
  Na prvi pogled sve je u redu; Ustavni sud ispunio je očekivanja onih koji su podnijeli prijedlog za ocjenu usklađenosti Zakona s Ustavom ukidanjem osporavanih zakonskih odredaba o plaćanju poreza na dohodak na udjele u dobitku odnosno dividende trgovačkih društava ostvarenog u razdoblju 2005. - 2011.
  Međutim, dublji pogled u stvarne domete takve formulacije Ustavnog suda pokazuju novu nejednakost u oporezivanju koju upravo izaziva ta odluka. Naime, tumačenja te odluke ... te se ukidaju članci 6. i 8... ustvari znače da takva odluka stupa na snagu danom objave, a ne danom stupanja na snagu sporne zakonske odredbe. Kada bi odluka Ustavnog suda glasila ... te se poništavaju članci 6. i 8. Zakona..., to bi ustvari značilo da se i učinci osporenih odredaba trebaju poništiti. Drugim riječima, odlukom Ustavnoga suda osporene zakonske odredbe jesu protuustavne, ali učinci tih odredaba ostaju, jednako kao što su ostali i učinci prethodnih već spomenutih protuustavnih odredaba o istoj stvari.
  Stvar je još zanimljivija utoliko što ima poreznih obveznika koji su već odavno shvatili ovakvo stanje nove pravednosti u Hrvata te zakonske odredbe primjenjuju s odgodom na neodređeno vrijeme. Hoće li se takvima u mogućem nadzoru primijeniti neustavna zakonska odredba za naplatu poreza (pa Zakon je bio na snazi) ili se više ne može primjenjivati ta odredba (ukinuta je), a onima koji su platiti porez neće se vratiti jer je opet na snazi već legendarna sintagma tko je jamio - jamio.
  Kakve su to poruke hrvatskoj poslovnoj javnosti, a posebno mogućim ulagačima izvan Hrvatske koji još uvijek misle da se u Hrvatskoj može nešto učiniti, ne treba ni spominjati. Svi, nekako, vjerujemo da će se stvari popraviti, da je hrvatska politika samo privremeno zaglavila u bespuću.
Ugodan vam godišnji odmor. Dr. sc. Šime GUZIĆ

Povratak na vijesti