Novi broj RRiF-a

Datum: 26.11.2014, Srijeda
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 12 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za prosinac 2014.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

 Sa srećom!

    Na kraju smo još jedne poslovno teške godine. Oni koji su još preostali na tržišnom ringu, nisu sigurni koliko će runda izdržati ako se nešto bitno ne promijeni u gospodarskoj politici.
    Ili pak, je li problem u nama kad očekujemo neograničeni materijalni napredak prema općem blagostanju pa kad izostane, to nazovemo krizom. Je li poraz opće iluzije kako tržište omogućuje svima lov na sreću i ubiranje plodova? U usporedbi s vremenom prije samo 30 godina, život je postao razmjerno luksuzan, no iluzija zadovoljstva očekuje još više, što i nije loše, jer kako bi došlo do napretka. No, sve veći jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju uključuje opsjednutost nezdravim natjecateljskim strastima. Ako susjed posjeduje nešto novo, taj objekt prestiža postaje „zlatno tele“ i otklon kod funkcionalne smislenosti kao racionalnog mjerila.
    Gospodarski život zahvaćen je virtualnošću između realne i fiktivne ekonomije. Ekonomska teorija sve više otkriva svoju nemoć u rješavanju krize ili, bolje rečeno, u odnosima raspodjele dohodaka. Vidimo sve veći raskol između zagovornika štednje nasuprot onima koji očekuju kako se poticanjem potražnje može izazvati gospodarski rast (u osnovi to je i točno), no dodatni problem u nas je taj što se potražnja odvija kroz deficitarno financiranje naših parazitizama i korupcije. Slom svjetskoga financijskog sustava, kako to neki teoretičari najavljuju, neće automatski značiti otpis naših dugova. Štoviše, oni poprimaju obilježje "zamrznute katastrofe", upaljenog fitilja koja će nas pogoditi kao neupravljivi satelit. Bojim se da će deficit i dugove još više povećati upravo doneseno porezno rasterećenje plaća. Ovaj će se pokušaj (a bez drugih mjera) ubrzo (nažalost) pokazati preuranjenim. Produljivanjem krize to će se brzo istopiti jednako kao što je bilo i sa zdravstvenim doprinosom (s 13 % vraćen je na 15 %) te još više povećati deficit Države. Upravljanje krizom traži znanje, razumijevanje i vještinu.
      Iako pogled u prošlost može donijeti zablude, euforično pretvaranje negativnosti u uspjeh samo je odlika političara, dok o zbilji puno toga možemo i mi reći. Bilance pokazuju svu dramatiku poslovne stvarnosti. Poslovi koji slijede utoliko će više otkriti svu realnost ukoliko nam je cilj istinito i pošteno izvješćivanje. Popis imovine i njezina procjena vrijednosti prvi je korak k tom cilju i to je razdjelnica stvarnog od iluzornog, istinitog od smeća. Financijski izvještaji ne bi trebali uljepšavati stvarnost. Izostanak procjena i vrijednosnih usklađenja može biti otklon od tog cilja. Puno toga ovisi o nama, iako ispada kao da za to nikoga nije briga. Ponajprije mislim na nebrigu o profesiji koja jednim (manjim) dijelom rezultira i bilančnim smećem onih koji nisu upućeni u taj posao.
      Predstojeći blagdani načas će nas odvojiti od okrutne stvarnosti. Čak je i poželjan mali otklon kako bismo došli do boljih rješenja. Kaže poslovica: Jutro je pametnije od večeri. Naputcima i člancima u našim izdanjima, telefonskim konzultacijama i seminarima bit ćemo vam pri ruci.
      Preostaje mi još jedino da vam poželim sretan Božić i ugodne novogodišnje blagdane, sa željom da 2015. postane godina lijepih ostvarenja.

 Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti