Novi broj RRiF-a

Datum: 26.11.2015, Četvrtak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 12 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za prosinac 2015.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

25 nam je godina tek

S 25 godina misliš da si tek odrastao, da je to početak tek jedne mladosti. Za osnivače RRiF-a to baš i nije tako, no za sam RRiF i jest.

Val mladog poduzetništva koji je nastao s raspadom socijalizma prije 25 godina ponio je i nas do obale spasenja. Naime, u ono je vrijeme u SR Hrvatskoj bilo oko 3.500 društvenih poduzeća koja su bila pred privatizacijom. S druge pak strane, demokratske promjene omogućile su osnivanje privatnih poduzeća i taj se proces odvijao vrlo brzo. Nije bilo teško shvatiti da će desetci tisuća novih poduzetnika trebati porezno-pravne i računovodstvene savjete te da će se to trebati obavljati na profesionalan način. U udruženju građana u kojem smo radili to nisu razumjeli. Štoviše, kao poduzetnički orijentirani, nismo bili ni poželjni.

Temeljnu smo razliku učinili u pristupu prema korisnicima naših usluga. Sve što pišemo u časopisima ili tumačimo na seminarima jest u svrhu pomoći u pronalaženju najboljega mogućeg rješenja za praksu. To nije jednostavno s obzirom na zakonska i druga ograničenja pa se događa da ni mi nismo sretni kada moramo objašnjavati zakonodavne besmislice koje nikome ne donose napredak. Vodimo se načelom da sve ono što nije zabranjeno jest dopušteno, razumljivo, a da nije protivno Ustavu i javnom moralu. Ponekad u procijepu dvojbi ostavljamo našim čitateljima ili polaznicima seminara da sami odluče koje će rješenje odabrati. To i nije najbolje prihvaćeno jer je lakše usvojiti jedno rješenje pa makar ono bilo i nepovoljno za poduzetnika. U nedostatku službenih stajališta, na koja praksa ne može čekati, naši odgovori polaze od toga kako bi u slučaju sudskog spora nastalu dvojbu sudac razumio i presudio prema načelu: in dubio pro reo – u slučaju sumnje valja suditi u korist tuženog. Uvijek polazimo od toga kako bismo sami nešto učinili, kao da je u pitanju naš novac. Zato me rastužio nedavni tekst u strukovnom časopisu u vezi s propisivanjem kontnog plana u kojemu mladi kolega veliča ulogu Države u propisivanju onoga što ona želi itd. Financijsko izvješćivanje nije namijenjeno Državi. Struktura tih izvještaja treba biti takva da ju poduzetnici razumiju, da pokazuju rezultat i financijski položaj onih koji su uložili kapital, vjerovnicima koji prate svoje dužnike i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Država, Porezna uprava, dobije sve informacije koje traži. Kontni plan i financijski izvještaji ne sastavljaju se za Poreznu upravu. Sve smo to radili za ondašnju državu kao vlasnika svega, a sada je to samo povijest. No, još uvijek kao da djeluje na svijest uma.

Za proteklih 25 godina zahvalu dugujemo svim našim pretplatnicima bez kojih nas ne bi bilo. Zahvaljujem i svim suradnicima i autorima koji su pripremali tekstove i podučavali nas u pojedinim financijskim stvarima kako bi znanjem svladali prepreke.

Čestitam vam Božić i želim uspješnu novu 2016., a svima nama da nas prati sreća i zdravlje kako bismo proslavili sljedeću godišnjicu.

Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti