Novi broj RRiF-a

Datum: 25.07.2016, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 8 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za kolovoz 2016.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Obećanje

            Ljetne vrućine nisu pogodne za ozbiljne teme. Uostalom, u ovom razdoblju naš dio svijeta baš i koristi svoje (zakonsko) pravo na plaćene godišnje odmore. Tada počinjemo bolje razumijevati kako je teško onima koji sada rade, a zimi se odmaraju.

      Nekada je godišnji odmor bio propisan na 18 dana, a radilo se i subotom. Tada je kolovoz bio rezerviran za administraciju i upravu. Računovođe su također bili na odmoru, mjesec dana. Danas tog odmora u takvom jednokratnom razdoblju zapravo i nema. Do 20. u mjesecu mora se u ured kako bi se obračunao PDV. Krajem mjeseca treba obaviti i plaćanja. Potom su na redu obračuni plaća, isplate plaća i popunjavanje JOPPD-a, plaćanje poreza i doprinosa, a uskoro i OPZ-STAT. Tek se u nekim međurazdobljima nekako uspije spojiti tjedan dana, a dva tjedna je već golemi luksuz. No, prema Zakonu o radu moramo osigurati kontinuitet godišnjeg odmora od najmanje dva tjedna, ako sa zaposlenikom nije drukčije dogovoreno. Sve je, kao i u svemu, po zakonu.

      Kraj ljeta brzo nam dolazi, a s njim i izbori za parlament i Vladu. Pozorno osluškujem hoće li neka politička grupacija iznijeti vrlo konkretan program. Ako netko o tome i govori, postavlja se pitanje koliko se pouzdati u obećanja? Koliko je stvarne volje da se obećanje provede? Naime, obećanje ima svoju vrijednost samo ako je u njemu sadržana i stvarna volja.

      Zapravo bi pouzdan bio onaj političar čije obećanje ima vrijednost, čija volja čvrsto ostaje kako je rečeno. Hoće li ovaj put biti išta bitno rečeno s obzirom na to da vođe glavnih političkih stranaka nikada nisu radili na tržištu ni stvarali vrijednost da bi zaradili za sebe i druge, nego su bili državni činovnici? Samo je pouzdan čovjek sposoban stajati u poretku vladanja. Na sveprisutni zaborav svi računaju. 

      Ljetna čarolija i mali predah brzo će proći. Nadati nam se da je onaj tračak dobroga što (ništa ne košta, ali) bitno popravlja raspoloženje. Tako se i ja nadam i uvjeren sam da je nesnalaženje u upravljanju Državom razdoblje koje smo morali proći. Demokracija je zahtjevna i naporna, ali daleko ugodnija od diktature.

      Želim vam ugodno i zabavno ljeto, a politiku uključite u taj veseliji dio. I to je samo jedna igra (koja tek naknadno dolazi na naplatu).

Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti