Novi broj RRiF-a

Datum: 25.02.2020, Utorak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 3 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za ožujak 2020.

  • Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.

Ususret razumu

      Lako je reći da ne treba robovati glupim pravilima, ali ako su ona zakonska obveza na temelju koje se plaćaju porezi, tada smo u etičkom i porezno-pravnom problemu. Iskustvo nas uči da ne pokušavamo utješiti ljude u nečemu za što ne postoji utjeha. No, utjehu možemo naći u tome da skrenemo pozornost na loš zakonski tekst o kojemu su odlučivali ljudi koji ne znaju što on znači, s jedne strane, a s druge strane da pokušamo razuvjeriti one koji su sastavljali propise da bi tekst norme mogao biti i drukčiji, bolje uravnotežen i manje štetan.

     Ugostitelji, hotelijeri i svi oni koji obavljaju djelatnost pripremanja i usluživanja jela i slastica u ili izvan ugostiteljskog objekta od početka godine uživaju povlašteni porezni položaj. Korisnici njihovih usluga nisu cjenovno osjetili dobrobit težnji ugostiteljskog ceha koji je pridonio sniženoj stopi PDV-a od 13 %. Problem koji je razumski i ekološki odnosi se na isporuku jela i slastica kupcu koji želi obaviti konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta. U brizi za konzumenta, porezni zakonodavac traži od ugostitelja i slastičara da „… omogućuje njihovu trenutnu konzumaciju….“ te da „dodatna usluga“ isporučenih gotovih jela bude „… u primjerenoj ambalaži, posudi ili na podlošku uz dodatak pribora za jelo i slično“.

      Imperativna norma („osobito se smatra“ – tekstovi iz Pravilnika o PDV-u) može imati čudovitu izvedbu, ali i nemoguću situaciju. Primjerice, što ako potrošač koji želi trenutačnu konzumaciju donese svoju posudu i odbija primiti (plastični) pribor za jelo? Hoće li ugostitelj ili slastičar morati primijeniti stopu PDV-a od 25 % te kako će to izgledati u poreznom nadzoru takvih isporuka? Tu su i tvornički restorani s prehranom koji nemaju registriranu ugostiteljsku djelatnost, a omogućuju zaposlenicima trenutačnu konzumaciju, te su ipak u obvezi primijeniti stopu PDV-a od 25 %. Zaista smo nemogući! Pretvaramo se u birokratske idiote. Kad je već Sabor ozakonio takve isporuke s 13 % PDV-a, zašto se uvjetuje bezbroj dodataka koje treba ispuniti da bi se isporuka realizirala uz povlaštenu stopu PDV-a?

      Drugi slučaj proizlazi iz izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit koji za slučaj spajanja ili podjele društva ukida načelo kontinuiteta knjigovodstvenih vrijednosti za nastavak oporezivanja te subjektima za takve poslovne promjene nalaže da prethodno provedena usklađenja vrijednosti ili procjene imovine (npr. revalorizacije) uključe u poreznu osnovicu. Ne znam zašto je zakonodavcu trebala tako stroga odredba kojom ovaj porez želi naplatiti danas, neovisno o razvoju i stanju imovine i kapitala u budućnosti. Naknadni poslovni događaji mogu, ali i ne moraju, izazvati nastanak porezne obveze.

      Prilagodba poduzetnika na ovu novu situaciju može rezultirati neobičnim poslovnim odlukama i kombinacijama. Rekli bismo: Puška je na zidu. Ako nije pukla u prvom činu, sigurno će u drugom. A koga će pogoditi? Zna se.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti