Novi broj RRiF-a

Datum: 28.12.2020, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 1 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za siječanj 2021.

  • Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​

Objavljeni su i sljedeći prilozi ovog broja časopisa:


Sretno u 2021. godini!

      Bilježimo 2021. godinu od rođenja Spasitelja. Čini se kako je Njegova Oca čovjek jako naljutio. Sada moramo trpjeti. Ljudska slabost i znatiželja zabranjenog voća koštala nas je raja zemaljskog. No, zato je danas svijet posve drukčiji, a čovječanstvo pred novim izazovom koji će, nadam se, znati svladati. Neovisno o tome kada će se ova nepogoda otkloniti, čekaju nas stare muke po godišnjem obračunu. Opet nedorečenost odluka ili propisa stvaraju dvojbe jesmo li za neka parafiskalna davanja (članarine, naknade, rente, porez na potrošnju) za neko razdoblje prošle godine zbog pandemije bili oslobođeni ili je to bila samo odgoda pa sad plaćamo ukupnu svotu. O tome ćete pročitati u materijalima za godišnji obračun.

      Veselimo se primjeni tzv. pete faze porezne reforme. Nisam mogao vjerovati da u ovoj situaciji golemoga proračunskog manjka dobivamo sniženja poreza. Potpredsjedniku Vlade i ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću vjerojatno je u mislima bilo da manje može značiti više. Niže porezne stope ne bude želju za poreznom evazijom, one ohrabruju na što veće plaćanje poreza na dohodak i dobitak. Za pohvalu je što se nije podleglo populizmu o većem broju poreznih stopa i progresivnom oporezivanju. Ti populisti nikada nisu plaćali porez od svoga rada. Kada bi, tada bi vidjeli da što više radiš neprimjereno manje zarađuješ. A tada dolazi do „kreativnosti“ ili bijega iz poreznog pakla.

      Lošim rješenjem smatram mogućnost plaćanja PDV-a prema naplaćenim naknadama za koju se povećao prag isporuka na 15 mil. kuna. Samo računovođe znaju kakva je to muka Tantalova. Pa tko radi isporuke a da prije ili poslije ne naplaćuje svoja potraživanja? Meni se tu kriju golemi problemi u praćenju naplate i utaji poreza, bilo nesvjesno bilo s namjerom. Ministar Marić trebao je pitati svoje porezne inspektore kako im je to kontrolirati. Računovođe su tu nemoćni jer je taj model plaćanja PDV-a jako primamljiv poduzetnicima. Prije prelaska na taj model plaćanja PDV-a treba ih upozoriti da neće moći koristiti pretporeze po onim ulaznim računima koje nisu platili. Možda će netko i odustati.

      Meni je razočaravajuće da ni nakon 30 godina naše Države gotovo ništa nije učinjeno na ukidanju parafiskalnih nameta. U nas je već desetak strukovnih komora i udruženja gdje je članstvo iz interesa, dok se HGK i druge članarine moraju zakonski plaćati. Dragovoljno članstvo bi u vrlo kratkom vremenu definiralo veličinu tih i drugih komora i zajednica (HTZ), odnosno došlo bi na vidjelo koliko ih poduzetništvo uistinu treba?

      Možda će te procese ova COVID-kriza, koja nije samo zdravstvena, silom prilika i to staviti na dnevni red. Paraziti se teško odstranjuju, uvijek su neke prepreke, npr. kamo s viškom ljudi? Ali tko je pitao radnike u realnom sektoru koji su ostali bez posla ili koji će izgubiti posao – kamo će? Tada počinje ozbiljno promišljanje što znamo raditi i za što smo se školovali. Neki će se suočiti s potrebom za novim znanjima i vještinama. Nema više raja zemaljskog, svi smo bačeni u bespuće života. Evolucija i prilagodba je uvjet opstanka.

      Neka Vas prati zdravlje i sreća.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti