Novi broj RRiF-a

Datum: 25.02.2021, Četvrtak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 3 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za ožujak 2021.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje​.


Ima li smisla

U razdoblju smo pripreme i sastavljanja godišnjih financijskih izvješća. Rokovi predaje navedenih izvješća službeno su ipak odgođeni zbog pandemije, no unatoč tome mnogi poduzetnici već izrađuje godišnje obračune. Prošlu godinu većina uslužnih djelatnosti završila je s gubitcima. Neki su poduzetnici ostvarili malo prihoda od poslovanja, a plaće su financirali prihodima od tzv. covid potpora. Zbog toga bi, prema glasu zdravog razuma, takva društva trebala biti izuzeta od plaćanja parafiskalnih nameta odnosno članarina i naknada jer nisu ostvarili prihod od obavljanja tih djelatnosti. Međutim, kako se kod nas svaki propis može tumačiti na ovaj ili na onaj način, ovisno o raspoloženju, tako na kraju osnovicu za plaćanje navedenih davanja čine i prihodi od navedenih potpora iako nisu nastali od obavljanja djelatnosti nego upravo suprotno – djelatnost se nije mogla obavljati zbog svima poznatih posebnih okolnosti. Ima li to smisla – znamo da nema, ali prihvaćamo kako je i idemo dalje. Na takve i slične stvari računovođe su već navikli kroz slične obračune, ali i predaju brojnih obrazaca od kojih su neki u potpunosti izgubili svoj smisao, no to nije bitno. Bitno je da su predani svi obrasci te da su podatci prikupljeni, ako ni zbog čega drugog onda s ciljem da budu sami sebi svrhom.

Jednako tako pod normalnim prihvaćamo i učestale pojave novih afera, i to točno tamo gdje bi ih trebalo biti najmanje. Dobro je što se takve stvari razotkrivaju, kao primjerice u stečajnim postupcima i sl. Naravno da nam nije drago što je crna kronika sve opsežnija, što su sudionici nečasnih radnji i oni kojima tamo nikako nije mjesto – oni koji bi tome trebali suditi. Ali je dobro da postoji pravda za sve – nadajmo se i dovoljno brza i učinkovita. Bez takve pravednosti dolazi do tragedije – nažalost, i to se događa.

Ti događaji računovođama samo otežavaju posao, nalažu oprez, a posebno u onim okolnostima kada sudionici događaja zahtijevaju poseban postupak – … znaš, to bi trebalo knjižiti ovako jer tako rade drugi. Do računovođa dolaze samo nalozi za knjiženja, pa neka se snađu kako znaju i umiju. Tako se može dogoditi da i nagrada stečajnom upravitelju, a vidimo da to nije baš mala svota, bude uključena u kupovnu cijenu dugotrajne imovine. Zanimljivo je da mi ljudi sve brzo zaboravimo, a novi sudionici s još razvijenijom crnom kombinatorikom idu dalje. Zašto? Znamo, nama nema smisla – nekima ima. Treba odabrati pravu stranu.

Nakon što konačno dođu dugo očekivane pošiljke „spasonosnoga“ američkog, europskog, ruskog ili kineskog cjepiva – čini se da nam je svejedno – samo da djeluje i kada se stvari vrate u normalu, vidjet će se stvarne posljedice krize. Na nama je da ih premostimo i krenemo dalje. I to daje nadu i smisao.

Dr. sc. Tamara CIRKVENI FILIPOVIĆ, gl. urednica

Povratak na vijesti