Novi broj RRiF-a

Datum: 28.06.2021, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 7 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za srpanj 2021.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje​.


Vrijeme leti, iskoristite ga!

Konačno je stiglo i dugo očekivano ljeto i poznate nam ljetne vrućine. Ljeto je sa sobom donijelo toliko željeni optimizam i nadu. Uvedene su digitalne potvrde na razini EU-a, gužve su na autocestama, a novih slučajeva bolesti sve je manje. Može se reći da je situacija pod kontrolom. Turistička sezona je izvrsno započela i očekuje se da će biti puno bolja od prethodne. Nadamo se da su izvanredne okolnosti ostale iza nas. Donedavno je sve izgledalo nepoznato, neizvjesno, u nekim trenucima i kaotično – no stvari su se prilično promijenile. Nadamo se da će takve i ostati.

Ova pandemija kao da je označila jednu prekretnicu na globalnoj razini. Dala je važnost ponajprije znanosti, razboritosti, snazi ljudi i gospodarstva. Iako je gospodarska aktivnost znatno pala, ipak se očekuje brzi izlazak iz krize. Prvi pokazatelji su već tu, a optimizam je „u zraku“. Treba izdržati još malo ove „prividne represije“ koju je stvorila pandemija kako bi se život opet mogao vratiti u normalne okvire. Još se jednom pokazalo da je prevelika ovisnost o turizmu mač s dvije oštrice te da bi smanjenje ovisnosti o turizmu bilo dobro za nacionalnu ekonomiju. Odličan primjer u praksi su domaći startupovi i mlade ali velike i značajne nove tehnološke kompanije – koje unatoč svojoj veličini ne odustaju od toga da svoje poslovanje ili barem glavninu svojeg poslovanja – nastavljaju iz Hrvatske. Turizam kao lukrativnu gospodarsku granu ne treba zanemariti – naprotiv, turizam treba povezati s domaćom proizvodnjom koja ostvaruje izvoz bez prelaska granice.

Promjene su neminovne, jer vrijeme sve mijenja i donosi nove izazove. Kako ćemo se nositi s njima, odlučujemo sami. Građani su pokazali da zaista žele promjenu, očekujući bolje, žele društvo usmjereno na budućnost i gospodarski razvoj, održivo poslovanje i sl. Nadajmo se da će se poboljšanje zaista i dogoditi.

Zadovoljstvo je već tu, pijemo kavu na terasama uz komentiranje najvažnije sporedne stvari na svijetu, s nadom u srcima da će biti bolje. Sve ovo pokazalo nam je koliko radosti postoji u malim stvarima.

Zato ću završiti ovaj uvodnik izrekom koja stoji na pročelju jedne od najboljih europskih gimnazija, u gornjoj Austriji, u jednom malenom pitoresknom gradiću koji leži na rijeci Krems, a izreka glasi: Tempus fugit, utere eo, što u prijevodu znači – Vrijeme leti, iskoristite ga!

Dr. sc. Tamara CIRKVENI FILIPOVIĆ, glavna urednica

Povratak na vijesti