Novi broj RRiF-a

Datum: 28.03.2022, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 4 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za travanj 2022.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​


Mirno more

Donedavno smo bili uvjereni kako su sva neugodna iznenađenja ostala iza nas te kako ćemo u ovu godinu krenuti nekako lakše i uz više optimizma, no trenutačna geopolitička situacija sve nas je neugodno iznenadila. Ovaj rat, kao i svaki drugi dosada, najviše će štete učiniti običnim ljudima jer na kraju krajeva u svakom ratu uvijek najviše nastrada „mali“ čovjek. Posljedice odluka koje su donijeli vođe naroda dovele su do rata. Učinci toga snažno će se odraziti i na ekonomiju. Prve posljedice već smo i mi osjetili. Cijene energenata, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i usluga polako rastu, a sve se glasnije govori i o mogućim nestašicama određenih proizvoda. Smanjenje stopa PDV-a neće baš imati neki poseban učinak jer svi troškovi proizvodnje proizvoda i usluga rastu. Što slijedi, najbolje možemo zaključiti iz povijesnih primjera. Posljedice svake krize su više-manje jednake. Unatoč svim kozmetičkim zahvatima, trošak rata na kraju snose građani Europe iako svi nisu izravno njime pogođeni.

Promatrajući danas sve to iz pred-pandemijske perspektive, dolazimo do zaključka kako zapravo nismo bili svjesni činjenice da smo dobro živjeli u relativno mirnim vremenima – moglo bi se reći da je more bilo mirno. No, kako je jednom rekao tvorac Moby Dicka, književnik Herman Melville, „mirno more nikada nije stvorilo dobrog mornara“, pa je tako nekako bilo i za očekivati da bi se trebali pripremiti za nemirno more. Do sada smo, a posebno uz ovu pandemiju, svi već postali dobri mornari pravih životnih vrijednosti. Vjerujem, stoga, da ćemo i u krizi koja nam neminovno slijedi – postati još bolji. Uz izazove koji nas očekuju, dodatno nam slijede pripreme za prelazak na euro te još jedna, opet neizvjesna turistička sezona. Pitanje je jesmo li i ove godine sigurna zemlja za turiste jer se sada sigurnost računa uz pomoć drukčijih varijabli u odnosu na prošlu godinu. U prilog tome svakako ne ide incident vezan uz pad bespilotne letjelice u našem glavnom gradu.

Iako su nam u fokusu „veliki“ svjetski događaji, ipak trebamo ostati usredotočeni na prilagodbu na lokalnoj razini jer ekonomija nikada nije bila milosrdna prema onima koji ju ignoriraju. U iskrenoj nadi za mirom i boljim sutra, nadamo se mirnom moru.


Dr. sc. Tamara CIRKVENI FILIPOVIĆ, gl. urednica

Povratak na vijesti