Novi broj RRiF-a

Datum: 26.04.2023, Srijeda
Autor: I.P.

Objavljen je broj 5 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za svibanj 2023.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​

Stanje struke

Nakon predaje godišnjih financijskih i poreznih izvješća, računovođe se ponovno vraćaju svakodnevnim poslovima koji uz računovodstvenu obradu poslovnih događaja uključuju i niz drugih poslova. Iz godine u godinu računovođe sastavljaju i pripremaju sve veći broj novih izvješća, ispunjavaju nove obrasce, rade posebne obračune i sl. Od njih se očekuju odgovori na pitanja iz radnog prava, ovršnog prava, fiskalizacije, posebnih propisa koji uređuju poslovanje pojedinih djelatnosti itd. Zbog toga u praksi često čujemo kako će sve „riješiti knjigovođa“ jer, eto, oni moraju znati odgovor na sva pitanja koja se pojavljuju u poslovanju svakog poduzetnika. To nam je laskavo priznanje kao najpismenijim osobama u poduzeću.

Pitanja koja mi dobivamo na telefonskim linijama također su sve češće sve samo ne računovodstvena i porezna, zbog čega se često pitamo kako knjigovođe uspijevaju to sve raditi. Kada je pak riječ o računovodstvenim i poreznim pitanjima, računovođe često nemaju svu dokumentaciju i sve informacije koje su vezane za tijek nekoga poslovnog događaja pa se tu s pravom postavlja pitanje kako u takvoj situaciju mogu odrediti ispravan način računovodstvenog praćenja i porezno motrište nekoga poslovnog događaja.

Uz sve navedeno, računovođe često muku muče kako programski provesti knjiženje nekih poslovnih događaja jer im programi ne dopuštaju evidentiranje koje nalažu računovodstveni zahtjevi. Nadalje, neka se propisana izvješća često ne mogu ispravno popuniti zbog različitih programskih zahtjeva pa računovođe često gube enormno mnogo vremena (i živaca) na takvim besmislenim stvarima. Kad se sve to uzme u obzir, nameće se logično pitanje: „Je li znanje i umijeće rada računovođa primjereno vrednovano?“ Nažalost, odgovor je poznat, računovodstvo je jedno od najpodcjenjenijih zanimanja kod nas.

To će zasigurno biti uzrokom manjka samostalnih računovođa na tržištu rada. Sve se to odražava i na sve teže zadržavanje vrsnih računovođa na radu u struci. Također, sve je manje mladih i obrazovanih ljudi koji žele raditi računovodstvene poslove jer ovi poslovi zahtijevaju kontinuiran rad, stalnu edukaciju i veliku odgovornost. Ta je odgovornost iz godine u godinu nažalost sve veća, kao i obuhvat poslova, a značenje i vrijednost struke sve je manja. Očekuje se kako će u budućnosti sve rješavati programi i umjetna inteligencija, a tek će ta rješenja još više smanjiti kvalitetu financijskih informacija. Svjesni da nam iskustvo pokazuje kako malo toga ide na bolje, pitamo se što li to nosi budućnost ovoj struci. Živi bili pa vidjeli!

Dr. sc. Tamara CIRKVENI FILIPOVIĆ, gl. urednica

Povratak na vijesti