Novi broj RRiF-a

Datum: 27.06.2023, Utorak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 7 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za srpanj 2023.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​

Drukčiji pogled

Trebamo li bezuvjetno vjerovati svemu što se objavi u javnom prostoru ili ipak trebamo preispitati sve navode? U prvom planu su informacije u vezi s najavljenom poreznom reformom s glavnim naglaskom na povećanje plaća, u prvom redu onima koji imaju plaće niže od 1.300,00 € i koji teško drže korak s inflacijom. No, je li to baš tako u slučaju najavljene porezne reforme ili predlagatelj, kao i u svakoj reformi do sada, planira osigurati i znatnu korist bogatijima?

Ukidanje prireza najviše se promatralo s političke strane samo u kontekstu oporezivanja plaća, a javno se očito izbjegavalo prikazati cjeloviti učinak toga. Učinak ukidanja prireza gradovi i općine moći će neutralizirati većim stopama poreza na dohodak, ali samo u dijelu dohotka koji se ne smatra konačnim, odnosno za koji se provodi godišnji obračun – to je plaća, dohodak od samostalnih djelatnosti i većina drugih dohodaka. Međutim, ono što se nije naglašavalo jest to da će ukidanje imati izravan utjecaj na oporezivanje dohodaka od kapitala i imovine jer stope ostaju iste i fiksne su. Tko drži kapital i imovinu i od njega ostvaruje dohodak, svima je poznato. Ako uzmemo u obzir da se isti učinak u smislu oporezivanja plaća mogao postići manjom stopom poreza na dohodak uz istodobno dopuštanje gradovima i općinama da uvedu veće stope prireza, jasno je čiji se interesi štite. Možda je to ipak samo ustupak istoj toj skupini građana prije uvođenja poreza na nekretnine jer bi on u najvećoj mjeri trebao zahvatiti upravo njih. To ćemo vjerojatno saznati tek nakon izbora jer uvođenje bilo kojeg oblika poreza u predizbornoj godini može biti za vladajuće politički pogubno.

Porezna reforma donosi veliku odgovornost računovođama – sudit će prije suda. Predložene izmjene poreza na dobitak predviđaju proglašavanje porezno nepriznatim troškom nagrada, darovanja i ostalih koristi koje bi mogle biti proglašene mitom. Riječ je o nečemu što još, pravno gledano, nije mito, ali bi moglo biti. Izgleda da presumpcija nevinosti neće vrijediti u porezima.

Osim toga, oko napojnica predlaže se golema birokracija koja uključuje fiskalizaciju, knjigovodstveno praćenje, Obrazac JOPPD i dr. Najveći teret provedbe toga zna se tko će snositi – opet računovođe. Dobro je dok ima tko!

Zaključno, možemo reći kako smo sve ovo već mnogo puta dosad vidjeli i doživjeli, a teorijska i praktična znanja koja imamo daju nam pravo na drukčiji – realniji i obuhvatniji pogled na promjene. To nam nikakve reklame kampanje ne mogu oduzeti.

Ivan PETARČIĆ, zamjenik glavne urednice

Povratak na vijesti