Novi broj RRiF-a

Datum: 29.01.2024, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 2 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za veljaču 2024.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​

Objavljen je i prilog ovom broju časopisa - Stručne informacije za 2024. godinu


Tajna Davosa

Ovo nije priča o ljubavnoj avanturi jedne knjigovotkinje koja je nakon novog obračuna plaće otišla sa šefom na skijanje u švicarski Davos. Nije riječ ni o Klausu Schwabu – osnivaču svjetskoga ekonomskog foruma u Davosu s kojim se povezuju neke teorije zavjere, nego je priča o fenomenu planinskog sela Davos u koji svakog siječnja dolazi svjetska elita političara i bogataša kako bi raspravljali o budućnosti svijeta, o geopolitici i dr. U čemu je tajna privlačnosti i važnosti tog mjesta kad se tamo nije ništa značajno dogodilo, to nije ni Jalta ni Berlin, a ni Ženeva.

Ta me je znatiželja odvela u ljeto prije petnaestak godina u južnu Njemačku i Švicarsku. Nakon šezdesetak kilometara vožnje od Zuricha prema Austriji, od toga tridesetak po uskoj lokalnoj cesti koja me dovela u malo mjesto stisnuto između dvije planine, na uskom prijevoju nalazi se Davos. U podnožju planine natiskalo se dvadesetak hotela, jednostavne arhitekture, bez ljetnih terasa na kojima bi se mogla popiti kava. Očito je da u ljetnom razdoblju nema posjetitelja pa one nisu nikome ni potrebne. Ne postoji ni uređena ulica s nogostupom kojom bi se moglo ugodno prošetati, sjesti na neko piće.

Potražio sam zgradu u kojoj se održava svjetski ekonomski forum. Na rubu mjesta, na jednoj livadi izgrađena je betonska zgrada, gotovo bez prozora, a umjesto fasade oblijepljena je jeftinim tapisonom tamnoplave boje.

Pitao sam se kako te svjetske face dolaze u Davos. Aerodrom u Zürichu udaljen je stotinjak kilometara. Voze li ih helikopterima ili automobilom do te planinske zabiti?

Danas gledam Ursulu von der Leyen kako strastveno najavljuje financijsku i materijalnu pomoć Ukrajini radi slamanja ruske prijetnje Europi (glupost) i oslobađanja okupiranih krajeva. Shvaća li netko od te uvažene gospode da svaki milijun eura pomoći stvara pretpostavke za tisuće mrtvih nečijih sinova i muževa, a koliko tek teško ranjenih. Zamor rovovskog rata je prilika za pregovore i prestanak rata. Drugog izlaza za Ukrajinu nema jer svaki rat završava pregovorima. Najveći problem ima Zelenski – kako opravdati rat, stotine tisuća mrtvih i teško ranjenih, osobito jer nije vraćen okupirani teritorij sve do Krima, a na kojemu pretežito žive Rusi. Doktrina ratovanja je takva da ono što je vojno osvojeno, to se pregovorima ne može vratiti. Tako je i nama lord Owen govorio za vrijeme Domovinskog rata kad smo tražili pristup Krajini.

Šetnjom Davosom sreo sam nekoliko vrlo dojmljivih osoba u crnim odjelima, s crnim šeširima na glavi i dugim crnim bradama. Možda je to dio i utjecajnog svijeta kojima dolazak na forum ne odbijaju brojni predsjednici vlada ili država i druga „stoka sitnog zuba“, kako se to u nas nekad govorilo. O ratu u Gazi nije bilo nekih rasprava, vjerojatno iz pristojnosti da se ne uvrijedi organizator.

dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti