Novi broj RRiF-a

Datum: 28.01.2010, Četvrtak
Autor: I.T.

Objavljen je broj 2 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za veljaču 2010.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Prilog časopisu su Stručne obavijesti čiji sadržaj možete pogledati ovdje.

Prilog Stručne obavijesti

Uvodnik časopisa:


 Vještina preživljavanja

Jedne nedavne zimske večeri u tv emisiji "Otvoreno" raspravljalo se o tome hoće li naša ugledna i međunarodno poznata kompanija Podravka iskazati za 2009. poslovni dobitak ili gubitak. Prof. Jurčić (odnedavno predsjednik NO-a te kompanije) bio je optimističan glede tog rezultata dok je predsjednik uprave Atlantica, gosp. Tedeschi izrazio sumnju u to. Rekao je da će prema onome kako oni primjenjuju međunarodne računovodstvene standarde ta kompanija zbog vrijednosnog usklađenja svoje financijske imovine iskazati "debeli" gubitak. Rasprava je bila zanimljiva jer je s jedne strane ozbiljni i odgovorni poduzetnik svoje argumente, na za nas zadivljujući način, obranio uporabom računovodstvene teorije i prakse, dok je druga strana čak pomiješala aktivu i pasivu. Time ne želim niti najmanje umanjiti znanje i sposobnosti uglednog profesora, no ignorantski odnos prema poznavanju računovodstva i pravilima bilanciranja je u nas tipičan. Sve tajne i zakonitosti procesa koje nastaju u bilančnoj strukturi kao posljedice dobrih i loših poslovnih odluka ne znaju ni svi naši strukovni kolege. Sjećam se kako sam pred desetak godina vodio višekratne razgovore s direktoricom računovodstva jedne poslovne banke o našim svakodnevnim stručnim pitanjima. U sebi sam si mislio kako s tom bankom ne može dobro završiti. Za nekoliko se godina dogodio bankrot. Ima grijeha i na našoj strani. Škrtost poduzetnika (jer ne žele platiti osobu koja će ih pouzdano voditi) može ih dovesti u situaciju u kojoj je završila i spomenuta banka. Ne mislim da je primarno za to odgovorna osoba glavni računovođa, ali se s pravilnim procjenama bilančne situacije moglo pravodobno promijeniti smjer i učinke poslovne politike. Razumije se da je za to potrebna uprava koja će to razumjeti.
Na najuglednijoj se talijanskoj i europskoj visokoj poslovnoj školi Bocconi iz Milana za mlade menadžere korporativnom računovodstvu i financijama posvećuje čak dva semestra. Gosp. Tedeschi je to naučio, a uzima u obzir i sva zapažanja kontrolinga radi ostvarenja poslovnog uspjeha. Kod njega lokalni "seljačići" namješteni pomoću veza nemaju što raditi ili kovati bijesne strategije o preuzimanju od strane menadžmenta, ili putem planova o malim dioničarima, i to s tuđim novcem. Fascinira pasivnost dioničara Podravke i sličnih što im fakini s njihovim kapitalom rade za svoj račun. Čini se da je i to dio lekcija koje nismo naučili. Kriza je "čistilište" koje će puno toga razotkriti, kolateralne žrtve biti će mnogi nevini. Razmislite i Vi o svojoj financijskoj imovini i potraživanjima.
Drage čitateljice i poštovani kolege, pred nama su dani iznimno ozbiljnih poslova na izradi godišnjih financijskih i poreznih izvješća. Gospodarski su problemi vrlo složeni. Smatram da su njih pojačali i računovodstveni propisi nadahnuti s prevelikim optimizmom i premalim skepticizmom, osobito s prijezirom prema stvaranju "tihih pričuva" koje bi sadašnjim aktiviranjem itekako dobro došle.
Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti