Novi broj RRiF-a

Datum: 25.03.2010, Četvrtak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 4 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za travanj 2010.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


Paučina u bilancama

Jeste li ikada pomislili kako se pišu brojke u fakturama, knjigama U-RA i drugim ispravama, tj. na koje decimalno mjesto dolazi točka, a na koje zarez, ili se pak pišu bez toga? U vremenu kad je težina gospodarskih problema dovela u pitanje opstanak mnogih poslovnih subjekata, koje li bizarnosti da dvojimo nad brojkama.

Brojke u financijskim izvještajima postaju vrlo bitne. Traže se stavke s kojih se mogu „osloboditi“ pričuve i prenijeti u prihode ili stavke kapitala. Najčešće su spoznaje vrlo bolne, a u „žitnim skladištima“ sama paučina. Rodne godine su minule, skakavci i dalje pustoše naše bilance. Tko li će izdržati sedam gladnih godina... Skrivene pričuve ili tihe rezerve (njem. stille reserven) otopila su pravila o fer vrijednosti i poštenom izvješćivanju, kao što se naglo otopio i posljednji proljetni snijeg. Što će tek biti ove godine kada će na red doći ukidanje revalorizacijskih pričuva zbog pada vrijednosti nekretnina, kada će odnos kapitala i dugova još više porasti u korist dugova, a kad mršavi uspjeh to neće moći kompenzirati?

Nada kako će svjetska ekonomija oporaviti i nas je iluzija bez osnove. Struktura našeg gospodarstva i ekonomska politika ne obećavaju toplu zimu. Uspostavljene parazitizme nitko ne želi mijenjati. HGK, Hrvatske šume, Turistička zajednica, obvezna revizija utemeljena na kriteriju prihoda od 30 mil. kn , komunalni i vodni doprinosi, namet od prodanih naftnih derivata ubire se po cijeni od 1 kn za ceste itd. – sve su to područja gdje se može unijeti element dragovoljnosti ili izravne povezanosti mjerene na načelu koristi, potrebe i troškova.

Koliko se god to činilo sitnim davanjem, s godinama to postaju znatne svote. U Sloveniji je prije 7 godina članstvo u gospodarskoj komori postalo dragovoljno. Odmah nakon toga nastalo je nekoliko manjih granskih komora: za trgovinu, industriju i dr. Zašto se plaća doprinos turističkoj zajednici kada je to djelatnost privatnih hotelijera i ugostitelja koji sami brinu o popunjenosti svojih objekata? Doprinos za šume plaćaju sva trgovačka društva (obrti ne plaćaju) za pošumljavanja (prema naputcima Irskih konzultanata i Tipurićevog Ekonomskog fakulteta o racionalizaciji poslovanja Hrvatskih šuma), itd. Kada je u pitanju obvezna revizija, to se može trenutačno promijeniti aktiviranjem odredbe čl. 17. Zakona o računovodstvu, bez čekanja prijma RH u EU. Prema tim bi se određenjima obveznoj reviziji morala podvrgnuti samo velika, srednja i kotirajuća društva. Iako se na ova parafiskalna davanja upozorava dugo, morali smo ponovo uprijeti prstom u njih jer počinjem sumnjati znaju li u Vladi RH da uopće postoje.

Uvodno opisano pitanje postavljeno je uredništvu RRiF-a. Cijela se redakcija dala u potragu za propisom koji bi možda mogao dati odgovor. Na kraju se zaključilo da nema takvog propisa, a niti jedinstvenog pravopisnog pravila, pa se preporučuje ustaljeni način pisanja brojeva kako je to prikazano u našem časopisu.

Dr. sc. Vlado Brkanić


Povratak na vijesti