Novi broj RRiF-a

Datum: 26.10.2010, Utorak
Autor: I.T:.

Objavljen je broj 11 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za studeni 2010.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


Glavu gore!

Naša se stvarnost može doživjeti kao nepodnošljivi apsolutizam nesposobnosti. Pritom se ne bih želio prikloniti našem tipičnom mentalitetu kako svatko zna više od onoga koji je u vrhu politike, sporta i dr. Opijenost svemoći politike neke bi mogla koštati i zatvora. Traženje „rupe“ u zakonu kako bi se život učinio podnošljivijim prepuno je rizika. Sve je ovo jako bitno i za nas računovođe. Dobro bi bilo kad bi došao kraj vremenu u kojem se sila zakona ne primjenjuje samo na malima.

Ovih dana na vidjelo izlazi još jedna slika drukčijeg lica politike: bitne ugovore u Vladi kao da nitko ne čita niti stručno razmatra. Štete koje su za Državu nastale tek se naziru. Nazočnost ili pak korištenje usluga stručnjaka bila bi ispod njihove političke razine. Prirodno je oslanjati se na eksperte za pojedino pitanje. Poznat mi je slučaj pregovora u vezi s ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Dok su našu (hrvatsku) pregovaračku stranu zastupale dvije osobe koje su tek ujutro saznale da su tog dana uključene u pregovore (dakle, potpuno nepripremljene), druga je strana iz susjedne države dovela ekspertni tim koji je takve pregovore vodio i pripremao ugovore s desetak zemalja.

Drugi je primjer potpuno drukčiji i pokazuje kako treba raditi. Riječ je o privatizaciji našeg velikog poduzeća s kraja 90-ih u kojoj zasigurno nije bilo igara „ispod stola“. Kolega koji je to vodio tako je dobro osmislio pregovaračku strategiju da je Vlada RH u svakom trenutku mogla odustati ako ponuda ne ispuni njezino očekivanje, a da nitko nema pravo prigovora jer su pravila unaprijed bila poznata svima. Sve je bilo transparentno, svi su interesenti mogli dokumentaciju preuzeti ili od izvornika sami kopirati (kako ne bi bilo dvojbe o pogodovanju neke strane). Priželjkivani kupac u početku nije ozbiljno shvaćao postavljena pravila jer je u drugim zemljama imao drukčije iskustvo. U prvom je krugu čak ispao, no Vlada nije bila zadovoljna s ponudom pa je otvoren drugi i potom treći krug prodaje. Kad je sve završeno uz cijenu koja je bila dvostruko veća od početne, na svečanosti uz šampanjac njemački je kupac priznao i pohvalio da tako dobro vođen postupak privatizacije nisu susreli od Baltika do Crnog mora.

To nam je svima poučno – za složene pravno-financijske poslove (ugovore) treba koristiti usluge stručnjaka jer greške ili propusti mogu biti mnogo skuplji. Ponekad smo svjedoci kako će direktori platiti sasvim nebitne usluge dok za porezno-bilančni savjet neće dati ni kune jer očekuju da sve to zna njegov računovođa. Oni ne znaju da je on/ona opterećen operativnim poslovima i da ne može sve znati. Jedan mi je poznanik ispričao svoj početak karijere u Austriji. Kaže: Naplaćao sam se poreznih i pravnih savjeta kako ne bi pogriješio jer sam bio vodeća osoba – direktor poduzeća i uspio sam.

Sve nas to treba učvrstiti u uvjerenju kako imamo dobre ljude koji su izabrali loše političare. No kako kriza nije samo problem odabranih nego svih nas, sposobni više nemaju pravo čekati i stajati sa strane.

 

Povratak na vijesti