Novi broj RRiF-a

Datum: 27.04.2011, Srijeda
Autor: I.T:.

Objavljen je broj 5 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za svibanj 2011.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


Homo ludens

Kad se poslovni ljudi zaigraju, a u tome ih obuzme pohlepa, prividno razumski postupci često budu prožeti iracionalnošću. Pojedinac, prepušten sam, otkriva prevaru tešku oko 17. mil. eura koja mu donosi izravnu štetu – ostaje bez posla. Riječ je o računovođi Kristianu Pilatu iz Pule koji je prokazao svoje nalogodavce ulagaču – poduzetniku Danku Končaru, i to osobe u koje je on imao golemo povjerenje. Ostali detalji opisani su u Večernjem listu od 19. i 21. travnja 2011.

Je li naš strukovni kolega u čemu pogriješio? Ako želimo da poslovna javnost ima povjerenje u nas, moramo pokazati kompetenciju i moralnu čestitost. Kodeks profesionalne etike nalaže nam da nikada ne smijemo biti povezani s lažnim računovodstvenim informacijama, pa i po cijenu povlačenja s posla. Ostati u tome može značiti sudjelovanje u povezivanju i organiziranju više osoba u cilju počinjenja kaznenog djela. Da su kojim slučajem sudionici prevare bili rafiniraniji u svojem naumu, mogli su odvojiti knjigovodstva društava putem kojih su se nabavljale nekretnine od knjigovodstva društava koja kupuju udjele u društvima s nekretninama. No savršene prevare ne postoje, sve jednom izađe na vidjelo. Paradoksalno je što prevaru toleriraju i državna tijela. Bilo je slučajeva kad je Porezna uprava razrezivala porez na promet nekretnina i na dvostruko veće kupoprodajne cijene od stvarne. Kasnijim stjecateljima nekretnina bilo je iznimno teško dokazati da su njihove cijene realne. Koliko je u takvim slučajevima uz mali porez "legalizirano" sumnjivog novca? Naš Kazneni zakon predviđa zatvor (do 5 godina) samo ako se izbjegne djelomično ili potpuno plaćanje poreza i doprinosa, ali ne ako se previše plati.

Naš je kolega Pilat hrabro stao u zaštitu vlasnika kapitala, koji je na kraju krajeva i plaćao njegove usluge, te obranio svoju čast i čast profesije. Siguran sam da svaki računovođa ima svoje tajne koje ne bi bilo lako javno iskazati, no izneseni je primjer vrlo poučan. Menadžeri koje su vlasnici kapitala zaposlili ili čak njemu bliski rođaci, a ponekad i njihova djeca, često se "zaigraju" na njihovu štetu radi stjecanja osobne koristi. Tko im može stati na kraj? Svi pomalo imamo osjećaj kako se nas premalo pita, kako nas vlasnici kapitala premalo cijene, a navedeni primjer pokazuje kolika je važnost računovodstva i potpunog uvida u kretanje imovine, obveza i kapitala te koliko su bitne osobe kojima je povjeren taj odgovorni posao. Na kraju, u povijesti kriminala poznat je slučaj Ala Caponea kojemu se brojni zločini nisu mogli dokazati, osim utaje poreza. U ono je vrijeme na naslovnici američkih novina stajao veliki naslov: Samo računovođa je mogao uhvatiti Ala Caponea, koji je potom završio u Alcatrazu.

Udruga Hrvatski računovođa razmotrit će dodjelu priznanja "računovođa godine" gdje naš kolega Pilat teško može dobiti boljeg konkurenta.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti