Novi broj RRiF-a

Datum: 26.05.2011, Četvrtak
Autor: I.T:.

Objavljen je broj 6 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za lipanj 2011.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


Atipično odgovorno

Posao računovođa je poput života vojnika: sastoji se od dugih razdoblja dosade i kratkih razdoblja užasa. Puno vremena i organizacijske vještine treba nam da bismo prikupili, sistematizirali i proizveli računovodstvene informacije i podatke za financijske izvještaje, a onda u kratkom vremenu i s nultom tolerancijom greške moramo dati bitne izvještaje, porezne deklaracije i dr. Nezamislivo bitno i odgovorno.

Našem glavnom liku iz prošlog uvodnika, gosp. Pilatu, zamjeraju što je dugo čekao s informacijama koje upućuju na prevaru u poslovima sa zemljištima u Istri. Jedna mi čitateljica piše kako je za istragom obuhvaćene osobe obavljao „prljave poslove“, a da mu ni računovodstvo nije jaka strana. S druge pak strane umirovljeni doktor prava (i pisac mnogih članaka) upućuje čestitke našem računovođi jer se, kako piše, takav pravnik još nije našao.

A sad sasvim nešto atipično. Krajem travnja primili smo pismo jedne kolegice u kojem smo zamoljeni za savjet o tome što učiniti. Uprava društva od nje traži da manipulacijom proizvodnih troškova, amortizacijom i dr. troškovima uljepša poslovni rezultat kako ne bi ispao gubitak. Ako to ne učini, prijete joj otkazom.

Svi znamo što nalaže etika i što zakoni propisuju. Lako je savjetovati pozivajući se na visoka pravna i moralna načela, ali kad je u pitanju nečija sudbina, stvari postaju previše ozbiljne. Naša je preporuka bila da se u okviru računovodstvenih procjena pokuša naći rješenje. Na primjer, amortizacijske stope prema poreznim propisima najčešće ne odgovaraju stvarnom vijeku uporabe – on je obično duži, dakle, trošak amortizacije može biti niži. Zatim, predložili smo testiranje zaliha na neto utrživu vrijednost, tj. je li s rasporedom troškova ta vrijednost dobro određena. Na kraju je ostalo na njoj da prema svojoj savjesti odluči hoće li prihvatiti sudjelovanje u potencijalno kaznenom djelu prevare uljepšavanjem financijskih izvještaja ili ne. S punim nam pravom možete reći kako je to „poncije-pilatovski“ odgovor koji ne pomaže. Za odgovor tipa “da” ili “ne” trebali bismo imati puno više informacija o ukupnom poslovanju, odnosima vlasnika, menadžmenta i položaju vjerovnika te je li to prolazni problem ili nešto gdje agoniju nema smisla održavati. Što je u svemu tome s javnim davanjima itd. S odmakom vremena dolazimo do spoznaje koliko su provedene računovodstvene procjene i oblikovane računovodstvene politike bile dobro pogođene. Vrijeme je faktor koji nas uvodi u golemi rizik, a može nam biti i saveznik. Lako je biti pametan kad rasplet događaja bude u našu korist. Tako je, vjerojatno, trebalo vremena i našem računovođi s početka ove priče da shvati u što je ušao i koja bi mogla biti njegova odgovornost. U javnosti nam do sada nije bio poznat takav slučaj i stoga je zaslužio našu, ali i kod drugih, medijsku pozornost. Ako je u ovome što atipično, to je javnost slučaja. Najčešće, mnoge tajne, kao i tajne ljubavi, odlaze s nama u vječnost.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti