Novi broj RRiF-a

Datum: 29.06.2011, Srijeda
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 7 časopisa Računovodstvo, Revizija i Financije za srpanj 2011.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


Nadnica za strah
Ima situacija kada ni sami ne znamo kako pomoći kolegici ili kolegi računovođi u njihovim stručnim, moralnim i ljudskim dvojbama kada se nađu u okolnostima kada diktat uprave ili politike znači narušava pravila struke, a ne poslušati znači otkaz. Nadnica za strah i računovođa idu ruku pod ruku. U takvim slučajevima teško je biti mudar i reći kako treba poštovati struku pod bilo koju cijenu jer treba dalje živjeti u maloj sredini gdje nema puno izbora.
Dnevno slušamo probleme o tome kako troškove knjižiti na teret zadržanog dobitka, može li se oprihodovati obveza za koju vlasnik društva izričito kaže da je neće platiti jer se tim poslovnim kombinacijama ne iskazuje gubitak u tekućem razdoblju, a banka gleda rezultat koji je važan za kreditni bonitet.
Što na to kaže revizija? Ima li revizor dovoljno prostora za slobodu i napisati mišljenje s rezervom ili čak negativno? Što o tome kaže inspektor poreznog nadzora? Oni ne idu svuda, neka trgovačka društva se osnuju, zarade, ne plate porez likvidiraju se, a i ne znaju kako izgleda porezni nadzor, drugdje su opet često viđeni.
Gotovo svakodnevno smo svjedoci priča u javnosti kako je računovodstvo nešto krivo prikazalo, kako je računovodstvo nešto krivo proknjižilo, kako je kriv softver, nekakav kompjutor, bože sačuvaj priznati da je da je kriva upravljačka odluka da je menadžer, vlasnik pogrešno prosudio, pogrešno naložio, krivo interpretirao.
Nedavno je u tisku zabilježen incident između novog taksi koncesionara u Zagrebu i njegovih zaposlenika jer im nije obračunan prekovremeni rad, a vlasnik je automatski bez previše razmišljanja okrivio knjigovođu koji to nije obračunao. A on (uprava) evo iz tih stopa ide spasiti zaposlenike od zlog računovođe koji zaposlenicima nije dao pripadajuću naknadu za rad. Računovođa je dobio otkaz po kratkom postupku. Tko će njemu platiti prekovremeni rad na izučavanju neprovedivih propisa, zahtjeva uprave i drugih umotvorina koje treba provesti preko noći. Pri tome moramo naglasiti i svoj dojam naspram medija - računovođa nije dobio priliku ni za obranu ni za optužbu. Neki su uvijek bezgrješni, a neki su krivi uvijek.
Prije nekog vremena na našoj javnoj televiziji su se vodile žustre rasprave o pretvorbi, privatizaciji, razvitku i brojnim ključnim pitanjima naše svakodnevnice, a jedan od tih poznavalaca računovodstva i računovodstvene struke bez i malo uvijanja izjavi kako je nama jedino rješenje uvesti dvostavno knjigovodstvo i računski plan jer da je to bilo u funkciji tijekom pretvorbe i privatizacije glavni uzrok sramote i pljačke društvenog bogatstva, a da je bilo dvostavnog knjiženja kapitala ne bi se to dogodilo. Pa sad nek nam netko kaže da Benedikt Kotruljević – Dubrovčanin, kome je zaslugom hrvatske struke priznat primat u opisu dvostavnog knjigovodstva, nije umro uzalud kad intelektualci ni nakon 550 godina o njemu ništa ne znaju.
Pri otvaranju spomenika Benediktu Kotruljeviću u Zagrebu jedan je novinar opisujući taj događaj napisao da eto sada znamo i krivca za dvostavno knjigovodstvo, a što je on shvatio kao dvostruko misleći da opet tamo neki računovođe imaju dovoljno vremena da mute s tim knjigama.
Može li struka pokazati zube? Sigurno da može, ali mora biti organizirano i zastupati svoje interese na organiziran način, onako kao to rade drugi npr. liječnici, odvjetnici, inženjeri, sami određivati cijene svojih usluga kao i drugi. Nedavno je na nekoj od televizija gostovao ministar na Novom Zelandu koji je rekao da su ukidanjem subvencija poljoprivredi i time je motivirali na samostalan razvoj tu granu podigli na veću razinu i od poduzetničkog patuljka napravili prosperitetnu djelatnost. A kod nas…, izbori tek slijede obećanja samo što nisu počela, a njihova realizacija…teško našim unucima. Povratak na vijesti