Novi broj RRiF-a

Datum: 28.11.2011, Ponedjeljak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 12 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za prosinac 2011.

Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Prilozi ovom časopisu su za neprofitne organizacije čiji sadržaj možete vidjeti ovdje i za proračun i proračunske korisnike čiji sadržaj možete vidjeti ovdje.

Uvodnik časopisa:


Drage čitateljice, poštovani čitatelji!
Kraj godine donosi nam dosta uzbuđenja. Što će narod odlučiti na parlamentarnim izborima? Izazov vladanja ili, bolje rečeno, ovisnost o politici je opijum jer su njeni protagonisti spremni uložiti velik novac kako bi prevaga u pokazivanju pred narodom donijela neko zastupničko mjesto više. A potom iz proračuna slijedi povrat novca itd. Svi se sjećamo jedne naše strukovne kolegice – savjetnice, koja je bila i ministrica u Vladi 2000. – 2003.; nikada se više nije vratila u „odvratan posao“. Hoće li glasači prepoznati kandidate koji žele služiti svom narodu za razliku od onih kojima je bitno samo vladati, o tome ovisi koliko će nam budućnost biti uzbudljiva.
No ni plemenita naivnost o boljitku neće spriječiti porast svih opasnosti u budućnosti. Domaća i globalna kriza nije tek samo neka prolazna kategorija. Strpljenje već sada treba dugoročno programirati jer depresija postaje konstanta, a mali uzleti u gospodarstvu sve kraće traju. Tektonski poremećaji u globalnoj ekonomiji nastali u proteklih 20-ak godina opustošili su mnoga nacionalna gospodarstva. Riječ je o golemim razlikama između udjela rada i kapitala u društvenom proizvodu. Vlasnici kapitala u želji njegova povećanja alocirali su ga u Kinu i druge azijske i nerazvijene zemlje. Razlike između ponude i potražnje sada dolaze na vidjelo, s Istoka dolazi ponuda, a bogati Zapad, da bi održao svoj bogati socijalni status, mora uzimati kredite ili, kao SAD, tiskati novac kako bi održao potražnju. Rezultati su ogromni državni deficiti. Dok je bilo kredita, nije bilo krize. Hedonizam bez pokrića ozbiljno prijeti zapadnim narodima; morat će se ponovno raditi i cipele i odjeća i puno toga što je bilo namijenjeno jeftinoj radnoj snazi.
U našoj maloj Zemlji trebat će mnogo mudrosti, žrtvi i zajedništva kako bismo gospodarski opstali. Mnogo asimetričnih informacija iz raznih interesnih skupina još više pridonosi osjećaju kaosa i izgubljenosti. Ponekad je bolje nešto neistraženo ili još neriješeno prešutjeti nego stvarati senzacionalizam.
Mi smo u tome bili uvijek otvoreni, stečena znanja i moguća rješenja nismo ljubomorno čuvali, nego smo ih dijelili s vama. Mnogo izvornih i praktičnih članaka koje objavljujemo u našim časopisima i servis dnevnog savjetovanja je nešto s čime možete računati i u 2012. Na kraju ovoga posljednjeg ovogodišnjeg broja želim vam zahvaliti na zajedništvu i iskreno vam zaželjeti sretan Božić i novu godinu. Stare nas mudrosti uče da „nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu“. I zato se ne dajte i ne dopustite da vam trenutačno loša stvarnost pokvari zadovoljstvo. Znajte, nije nekad bilo bolje, osim što su poneki bili mlađi.
Stoga, sretno i veselije u 2012.!
Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti