Novi broj RRiF-a

Datum: 29.02.2012, Srijeda
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 2 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za veljaču 2012.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Uvodnik časopisa:


San i java

S motrišta vulgarnog ili dogmatskog pojednostavljenja fenomena poreza, svi ljudski i društveni odnosi svode se na gospodarske interese. Upravo se na groteskan način hvalilo donošenje paketa poreznih zakona, kako idu u prilog rada i radnog čovjeka, barem sa stajališta vladajuće koalicije. Svi smo silno oduševljeni što će plaće biti niže, što će „bogati“ plaćati više poreza. S ogromnim smo nestrpljenjem čekali ispravak nepravdi koje su se nagomilale kao što se s vremenom gomilaju masne naslage.

Politički sustav svom svojom nesavršenošću tumači stvarnost kao što Freud tumači snove žednog čovjeka: spavač sanja kako je oko njega obilje vode za piće i kako uživa u hladnom napitku. Nakon buđenja ustanovljuje da je zbilja posve drukčija: on je zapravo još uvijek žedan! San djeluje logikom obrata pa anticipira ispunjenje žeđi, kao što političari anticipiraju vlastite koristi od vladanja.

Radost pravednijeg oporezivanja u podnošenju troškova države brzo će nestati jer porezi nisu neprevaljivi. Niže plaće osoba s većim primanjima, veće opterećenje oporezivanja dobitka/dividendi – sve će to već kratkoročno utjecati na cijene rada, kapitala i dr. Može se podržati nastojanje da se Država ne može financirati za svoje troškove iz zaduženja. Možemo prihvatiti i povećanje poreza kao privremeno stanje koje je potrebno dok se ne sredi ustroj Države. No ako je to privremeno, već bi se danas trebalo najaviti kako ćemo s ulaskom u EU smanjiti PDV i druge poreze. Jedino Mađarska ima veći PDV od našeg, a to je realna opasnost da se dio dohodaka odlije kroz potrošnju u inozemstvo. Visoki porezi teško mogu privući nove investicije. Iz Mađarske se povlači inozemni kapital, ali oni još uvijek imaju pozitivnu trgovinsku bilancu jer imaju jaku industriju, za razliku od nas. Kao velik se problem stalno spominju otpuštanja u javnim službama i državnim poduzećima, a i to je faktor poreznog opterećenja i konkurentnosti. Može li netko reći da je do sada primao plaću za nešto što mu je bilo darovano, za radno mjesto gdje nije trebao biti? Ministar poljoprivrede je mljekarima, s obzirom na to da se u Hrvatsku uvoze goleme količine sira, mogao ponuditi npr. da uz stručnu i financijsku potporu organiziraju proizvodnju sira, a ne da ovise o otkupu mlijeka. Jednako su tako ogromne mogućnosti u proizvodnji hrane, gdje bi mnogi mogli naći svoju egzistenciju. Samo proizvodnjom i ponudom možemo srušiti uvozničku „udrugu“.

Stoga, ako je nešto pozitivno u nedavnim izmjenama poreznih zakona, to je pokušaj uravnoteženja državnog proračuna. Sve u svemu, i danas odjekuje glas Cicerona (55. god. pr. Krista) kako javne financije moraju biti zdrave, proračun mora biti uravnotežen kako Rim ne bi propao, a narod se mora naučiti raditi umjesto da živi od javne pomoći. Htjeli bismo se nadati da je to u nas tek početak nužnih promjena.

Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti