Novi broj RRiF-a

Datum: 26.07.2012, Četvrtak
Autor: Z.T.

Objavljen je broj 8 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za kolovoz 2012.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

uvodnik glavnog urednika:

Čistilište za odabrane 

Naslovna karikatura ironizira „zabrinutost“ jednog od onih poduzetnika koji je „posijao“ dugove, a sad mu dolazi zakonska prijetnja prema kojoj bi morao provesti financijsko restrukturiranje u okviru postupka predstečajne nagodbe. Odlučio je radije reći „amen" nego se izložiti „tretmanu“ dugotrajnog i skupog umiranja kod FINE. 

Vlada je problem neplaćanja dobro uočila, no dijagnoza i terapija neće dovesti do izlječenja dužnika. Ovim liječničkim rječnikom (s obzirom na to da ih među ministrima ima najviše) promišljamo što će se dogoditi kad se počne primjenjivati Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (objavili smo ga na našim internetskim stranicama). Iako je Zakon prošao prvo čitanje u Saboru i dobio punu potporu većine saborskih zastupnika (donošenje se očekuje u listopadu), kod nekih se ipak pojačava nervoza. Naime, svi oni koji su prezaduženi pa ne mogu održavati likvidnost i sposobnost ispunjenja novčanih obveza plaćanjem, bit će pod prijetnjom visoke novčane kazne ako ne pokrenu predstečajnu nagodbu. Pretpostavka za te nagodbe su izrađena financijska izvješća, revizorsko izvješće i mišljenje o vjerojatnosti uspjeha financijskog restrukturiranja (s više od 50,01%), plan financijskog restrukturiranja s planom poslovanja za pet godina i planskom bilancom na posljednji dan petogodišnjeg razdoblja itd. 

Dvojbu u uspjeh predstečajne nagodbe temeljim na činjenici da će za mnoge poduzetnike sve ovo biti prekasno. Prvo o čemu ozbiljni poduzetnik razmišlja jest kako pravodobno provesti sanaciju svojih financija (v. RRiF br. 12/11., str. 153.), tj. kako poduzeti sve mjere kojima prekida plaćanje „masnih naslaga“ troškova da bi ponovo postigao platnu sposobnost. Zato treba odmah preispitati svu imovinu i leasinge koju društvo koristi, odnosno treba prodati sve ono što nije u funkciji stvaranja novca, a najmove otkazati, itd. Naplata kupaca je nešto što sve dovodi u očaj. 

U lijepo napisanim načelima iz poslovnih financija koje sadržava Zakon, a koja su poduzetnici i direktori trebali znati, posebni dio odnosi se na rokove plaćanja. Zapravo, sada se vrijedeći Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza u cijelosti prenosi u novi Zakon. Temeljni je problem tog zakona taj što se ne kontrolira i ne sankcionira neplaćanje u rokovima. Kako će se novim Zakonom promijeniti stanje ako se ne riješi plaćanje? Ako zakonodavac misli da se ne plaća zato što dužnici to ne žele (neki mi govore da ima i takvih), onda je problem jako brzo rješiv. Ali, što ako oni više ne mogu plaćati jer su financijski iscrpljeni? Što učiniti kad više ne pomažu ni kazne niti predstečajna nagodba?  

Čistilište od poslovno bolesnih? No, koliko će to trajati i kome to može pomoći, osim ako nije za posebno odabrane?  

Dr. sc. Vlado Brkanić

Povratak na vijesti