Novi broj RRiF-a i Priloga obrtnici

Datum: 28.12.2016, Srijeda
Autor: I.P.

Objavljen je broj 1 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za siječanj 2017.

  • Sadržaj časopisa možete pogledati ovdje.

Objavljen je i Prilog - Godišnji obračun poslovanja obrtnika i slobodnih zanimanja za 2016. godinu

  • Sadržaj Priloga možete pogledati ovdje.

 

Uvodnik

      Otvaramo prve stranice 2017. godine. Znatiželja nas vuče u nepoznato. Još jučer smo odgonetavali poreznu reformu; danas već kušamo njezine učinke. Suma je na klatnu između  povoljnog i nepovoljnog, dobitka ili gubitka – kao i uvijek – za sve nema zadovoljstva. Uostalom, tko još gaji iluziju kako porezni sustav može donijeti radost. Pogotovo onda kada se poklopi da uz više rada (dohotka) morate platiti još više poreza i doprinosa. Oni koji su za društvenu jednakost ipak će doći na svoje. Dio drugih dohodaka povećat će razinu općeg blagostanja možda za naše unuke.
      U eseju „Ekonomske mogućnosti za naše unuke“, što ga je 1930. godine napisao J. M. Keyns, izveo je zaključak da bi … pod pretpostavkom da ne bude znatnijih ratova i da ne bude znatnijeg povećanja pučanstva, ekonomski problemi mogli bi biti riješeni, ili bi rješenje moglo biti barem na vidiku, tijekom stotinu godina. Ekonomski problemi nisu – ako gledamo na budućnost – trajan problem ljudske rase …
      Zato nas vidim otvorene … načelima religije i tradicionalnih vrlina: pohlepa je porok, utjerivanja kamata je prekršaj, ljubav spram novca je odvratna, a putem vrline i zdrave mudrosti idu oni koji najmanje misle o sutrašnjici… Barem sljedećih sto godina moramo se pretvarati, i mi i svatko drugi, da je dobro zlo i da je zlo dobro; jer je zlo korisno, a dobro nije. Pohlepa i lihva i predujam moraju biti naši bogovi još nešto malo dulje vremena. Jedino nas oni mogu izvesti iz tunela ekonomske nužnosti na danje svjetlo.
      Ove bih potonje misli i ja naglasio. Za desetak godina i ova će se nužnost lakše plaćati. Jer što je porez stariji, to je bolji – lakše se plaća. Tako kaže i teorija.
     Htio bih još spomenuti i sljedeće: koliko god ovo nazivali velikom poreznom reformom, ona u biti to nije. Veliko je jedino to što smo se pokrenuli iz naše žabokrečine. Stručne su radne skupine, osobito kad je bio u pitanju porez na dobitak, ponudile vrlo radikalne promjene. U PDV-u je prag ulaska u sustav tog poreza trebao biti dvostruko veći od sadašnjeg, dok je u porezu na dohodak, između ostalog, trebalo pojednostaviti izvješćivanje o isplaćenim primitcima. OPZ-STAT treba ukinuti, iako su u novom OPZ-u ostale odredbe o njegovu postojanju. Od svih je ponuđenih promjena uzet tek manji dio. Možemo donekle prihvatiti činjenicu da se nije sve moglo izmijeniti niti smanjiti svi porezi i doprinosi jer treba pokriti proračunske rashode. Pretpostavka za daljnje smanjenje javnih davanja jesu reforme koje se tek trebaju pokrenuti. Golemi prostor za to postoji.
      Ipak, ono što budi nadu i jača optimizam jest činjenica da se nešto pokrenulo. Ali, na tome se ne smije stati. To tek treba biti početak!

Dr. sc. Vlado Brkanić

 

Povratak na vijesti