Obavješćivanje kupaca o hrani koja izaziva alergiju ili intoleranciju

Datum: 09.12.2014, Utorak
Autor: D.M.

Pravilnikom se propisuju opća načela, zahtjevi i odgovornosti u vezi s informacijama  onepretpakiranoj hrani, uključujući informacije o prisutnosti  tvari koje mogu izazvati alergije ili intoloranciju.  Odredbe Pravilnika primjenjuju se na svu nepretpakiranu hranu ponuđenu na prodaju krajnjem potrošaču (uključujući i prodaju sredstvima daljinske komunikacije) te  nepretpakiranu hranu namijenjenu objektima javne prehrane (npr. ug. objekti) i trgovini na malo, koji hranu nude na prodaju krajnjem potrošaču.

Odgovornost za pružanje informacija o nepretpakiranoj hrani je subjekt u poslovanju s hranom koji hranu nudi ili prodaje krajnjem potrošaču, a to je u stvarnosti trgovac na malo odnosno prodavatelj.

Informacije (podatci kojima se označava nepretpakirana hrana) obavezno sadrži:

a) naziv hrane pod kojim se ista stavlja na tržište i prodaje

b) imenu ili nazivu te adresi subjekta u poslovanju s hranom koji hranu nudi/prodaje krajnjem potrošaču (prodavatelja)

c) zemlji /mjestu podrijetla, ako bi izostanak tog podatka mogao dovesti potrošača u zabludu o podrijetlu hrane, ili ako je to propisano

d) oznaka "upotrijebiti do" s naznakom datuma do kada se hrana može upotrijebiti - samo za hranu koja je  brzo kvarljiva  (osim za  svježe voće i povrće, vina, alkoholna pića s više od 10% vol. alkh., pekarske proizvode i kolače ako se konzumiraju unutar 24 sata, ocat i sol)

e) sastojke koji uzrokuju  alergiju ili intoleranciju.

Navedene informacije  moraju biti u pisanom  obliku, lako uočljive, jasno čitljive i gdje je primjenjivo neizbrisive, a istaknute na prodajnom mjestu ili u neposrednoj blizini ili na ambalaži ako se hrana drži na prodajnom mjestu.

Iznimno, podatci o alergenim sastojcima ili sastojcima koji uzrokuju intoleranciju mogu se dati i

- na drugi način (npr. posebnom obavijesti u prodajnom prostoru za svu hranu koja ima alergene ili intolerantne sastojke)  ili

- usmeno

uz uvjet, da se u prodajnom prostoru  na vidljivom mjestu postavi obavijest koja upućuje na mjesto na kojem su informacije  dostupne ili se pozivaju potrošači da  se za informacije o tome obrate osoblju.

U slučaju prodaje na daljinu, tj putem interneta, ove informacije moraju se naznačiti u elektroničkom obliku na int. stranici).

Od  1. travnja 2015. subjekt u poslovanju s hranom (trgovac na malo/prodavatelj) morat će osigurati i podatke o:

a) Dodatnim navodima  o fizikalnim svojstvima, stanju i obradi podataka (npr. zamrznuta, u prahu, dimljena, sušena) ili posebnom načinju obrade i pakiranja hrane  (pakirano u kontroliranoj atmosferi,, obrađeno ionizirajućim zračenjem ) i pojedinim dodacima hrani (sa dodatkom sladila, šećera, sadrži aspartan/fenilanin, sa biljnim sterolima, stanolima ili  esterima i dr.)

b) Popisu sastojaka

            - za konditorske proizvode, smrznute deserte, mesne pripravke, pekarske i slastičarske proizvode

            - u slučaju  kad potrošač iz naziva hrane ne može spoznati pravu prirodu hrane, a naziv hrane bi mogao potrošača dovesti u zabludu.

U slučaju prodaje na daljinu (sredstvima daljinske komunikacije) sve navedene informacije moraju biti dostupne potrošaču prije sam,e prodaje i navedene u popratnom dokumentu prilikom prodaje ili najkasnije u trenutku isporuke.

Sve navedeno proizlazi iz najnovijeg Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani (Nar. nov., br. 144/14.) koji  stupa na snagu 13. prosinca 2014.  osim čl. 7. st. 1. toč. b i e. koje stupaju na snagu 1. travnja 2015.

Povratak na vijesti