Objavljeni su novi uvjeti za Potporu za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac te odluka o nadoknadi fiksnih trošk

Datum: 05.12.2020, Subota
Autor: A.B.

Radi očuvanja radnih mjesta zbog proglašene epidemije uzrokovane Koronavirusom (COVID – 19) i potpori gospodarstvu za mjesec srpanj i kolovoz 2020. Vlada RH donijela je posebnu mjeru za sektore koje su posebno pogođeni navedenom epidemijom.  Nastavno, u rujnu 2020. Upravno vijeće HZZ-a produžio je trajanje mjere do prosinca 2020. godine. U mjesecu listopadu 2020. navedena mjera doživjela je određene promjene.

Zbog djelomičnog zatvaranja određenih djelatnosti u studenome i prosincu navedene mjere su korigirane. Naime, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo novu odluku o Izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za listopad – prosinac.

Kao prihvatljivi poslodavci koji će moći zatražiti potporu dodani su poslodavci:

  • kojima je na bilo koji način ograničen rad Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave)
  • koji su poslovno povezani kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni Odlukom stožera.

Jednako tako nova prihvatljiva djelatnost je i izdavačka djelatnost - izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti.

Prema izmjenama provedbenog dokumenta nove odredbe odnose se na sve poslodavce koji su registrirali djelatnost i obavili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 30. rujna 2020. Za radnike zaposlene do 31. listopada 2020. može se ostvariti potpora za studeni, odnosno za zaposlene do 30. studenog 2020. za prosinac.

Navedenu mjeru ne mogu koristiti suvlasnici s više od 25% udjela. Novost je da sada mjeru mogu koristiti i članovi uprave i direktori i slični, pod uvjetom da su osigurani po toj osnovi ili po osnovi radnog odnosa. Članovi uprave koji su iskoristili mogućnost neisplate svoje neto-plaće ne mogu zatražiti potporu od HZZ-a.

Poslodavci koji su podnijeli zahtjev za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta radi onemogućenog rada Odlukom Stožera (ili epideimologa) mogu ostvariti pravo na dodatnu svotu potpore za nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u visini koji će utvrditi Ministarstvo financija, Porezna uprava. Kako bi se ostvarilo navedeno pravo biti će potrebno predati zahtjev Ministarstvu financija, Poreznoj upravi za koji se tek očekuju upute koje bi Ministarstvo financija, Porezna uprava i objaviti na svojim mrežnim stranicama porezna-uprava.hr. Nakon odobrenog zahtjeva Hrvatski zavod za zapošljavanje će obaviti isplate nadoknade troškova.

Povratak na vijesti