Obračun Plaća prema novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak od 1. siječnja 2015.

Datum: 26.11.2014, Srijeda
Autor: L.T.J.

U časopisu RRiF br. 11. objavili smo novosti koje se odnose na predložene izmijene i dopune odredbi Zakona o porezu na dohodak. Prema tim izmjenama očekivalo se povećanje neoporezivog dijela dohotka od 1. prosinca 2014., što bi značilo da bi se novi obračun plaća primijenio već i za mjesec studeni.
 
Međutim, Vlada RH odustala je od tog roka za početak primjene novog obračuna plaća te je konačno Sabor RH usvojio takve izmjene kojim se početak primjene određuje od 1. siječnja 2015. Za odustajanje Vlade RH od prvotnog roka smo saznali nakon što je časopis RRiF br. 11 već poslan i nismo više mogli ništa promijeniti.
 
Drugo, ovu vijest dajemo tek sada iz razloga jer smo čekali da se izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak usvoje na Saboru RH. To iz razloga što smo željeli biti sigurni od kada će biti primjena, te da li će se to uopće usvojiti, a s obzirom na odustajanje od prvotnog datuma.
 
Stoga molimo za razumijevanje za ovakve situacije. Namjera nam je bila pravodobno informirati naše čitatelje kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za ovu promjenu.
 
Na kraju krajeva ovo znači da će obračun poreza na dohodak za sve plaće isplaćene u 2014. biti jednak kao i do sada a kod godišnjeg obračuna neće se primjenjivati četvrta prosječna stopa. Konačni obračun poreza iz plaće koju su poslodavci obvezni sastaviti u prosincu te iskazivanje na obrascu JOPPD treba obaviti na način pokazan u članku Godišnji obračun plaće za 2014. objavljenom u časopisu RRiF br. 11. no, obračun poreza i prireza na plaću koja se bude isplaćivala u prosincu treba obaviti prema odredbama dosadašnjeg Zakona, a to znači uz primjenu osobnog odbitka od 2.200,00 te primjenom porezne stope 12% na poreznu osnovicu do 2.200,00, 25% na poreznu osnovicu iznad 2.200,00 do 8.800,00 te po stopi 40% na poreznu osnovicu iznad 8.800,00.
 
Tek na plaće koja će se isplaćivati u siječnju 2015. za prosinac ili za ranija razdoblja iz 2014. primijenit će se novi obračun. Objava opisanih izmjena Zakona o porezu na dohodak očekuje se u Narodnim novinama. 

Povratak na vijesti