Odabir revizora za neprofitne organizacije

Datum: 02.09.2019, Ponedjeljak
Autor: N.D.

      Prema zakonskom okviru koji uređuje poslovanje neprofitnih organizacija, financijski izvještaji tekuće godine mogu potpasti pod obveznu reviziju odnosno revizorski uvid. Od neprofitnih organizacija se svakodnevno najčešće spominju udruge kao sinonim za sve ostale vrste neprofitnih organizacija.

      Riječ je o onim neprofitnim organizacijama koje su prethodne (2018. godine) imale određenu razinu prihoda. Tako sve one koje su za 2018. godinu imale ukupan prihod od 3 do uključivo 10 milijuna prihoda podliježu revizorskom uvidu, dok one koje su imale za isto razdoblje ukupan prihod iznad 10 milijuna kuna podliježu reviziji. Dakle, nije bitno kolike prihoda ima ili predviđa neprofitna organizacija za 2019. godinu, nego je u navedenim okolnostima obveznik revizije za 2019., a nakon toga se ova obveza utvrđuje prema eventualno izmijenjenim kriterijima.

      S obzirom na to da se revizor za tekuću godinu mora prema posebnom zakonu odabrati do kraja rujna, neprofitne organizacije se upozoravaju na ovu obvezu.

Povratak na vijesti