Odgoda primjene propisanog računskog (kontnog) plana u 2016.

Datum: 23.11.2015, Ponedjeljak
Autor: V.B.

            Propisivanje računskog plana u ovlasti je Odbora za standarde financijskog izvještavanja (čl. 11. novog Zakona o računovodstvu). Idejni tvorci takvog propisivanja nisu očekivali žestoku reakciju poduzetnika koji su se usprotivili novim i nerazumnim troškovima promjene računalnih programa i dr.

            Zahvalu za odgodu primjene propisanog računskog plana možemo uputiti Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja je izvršila pritisak na Ministarstvo financija koje je pak obećalo kako će s formiranjem nove Vlade pripremiti Uredbu o izmjeni Zakona o računovodstvu u vezi s odgodom propisivanja kontnog plana.

            Dakle, "povici" iz struke kako je to loše zakonsko rješenje nisu bili uzeti u obzir, pa je dobro što  je u "slamanju" takvog zakonskog rješenja pripomogla spomenuta Udruga.

            RRiF je pripremio i otisnuo svoj Računski plan za poduzetnike (XX. izdanje) za 2016. godinu, a na temelju novog Pravilnika o strukturi i sadržaju financijskih izvještaja. Svi dosadašnji korisnici našeg računskog plana mogu spokojno dočekati 2016. jer u bitnom dijelu za većinu poduzetnika taj računski plan nema većih razlika u odnosu na prethodno izdanje. Sudionici poduzetničkog seminara (koji počinju 30. XI. do 9. XII.) u vezi s pripremama računovodstva za 2016. i za izradu poreznih i financijskih izvještaja dobit će u okviru seminarskog  materijala novo (XX.) izdanje RRiF-ovog računskog plana za primjenu od 2016.

Povratak na vijesti