Oslobođenje od plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače čiji su objekti oštećeni u potresu

Datum: 15.10.2020, Četvrtak
Autor: I.M.K.

Dana 26. rujna 2020. stupio je na snagu Pravilnik o dopunama Pravilnika o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u (Nar. nov., br. 105/20.).

Prema navedenom Pravilniku oslobođenje od plaćanja godišnje paušalne svote turističke pristojbe za 2020. godinu za iznajmljivače na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije čiji su objekti oštećeni u potresu od dana 22. ožujka 2020. godine može se ostvariti ako su zadovoljeni kumulativno svi slijedeći uvjeti:

  • objekt za koji je ishođeno rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na OPG-u, odnosno građevina u kojoj se takav objekt nalazi, zbog oštećenja od potresa od dana 22. ožujka 2020. godine označen je kao neuporabljiv (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljiv (žuta oznaka)
  • u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (26. rujna 2020. godine - rok 25. listopada 2020.) nadležnoj lokalnoj turističkoj zajednici (odnosno regionalnoj turističkoj zajednici ako na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se objekt nalazi nije osnovana lokalna turistička zajednica) dostavljen je dokaz da je objekt za koji je ishođeno rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na OPG-u, odnosno građevina u kojoj se takav objekt nalazi, zbog oštećenja od potresa od dana 22. ožujka 2020. godine označen kao neuporabljiv (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljiv (žuta oznaka)
  • na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika nemaju ranijih nepodmirenih obveza po osnovi turističke odnosno boravišne pristojbe, odnosno do 30.9.2020. je podmirio sva dugovanja (ne uzima se u obzir 1. rata paušala za 2020. godinu, a dugovanja moraju biti podmirena za sve objekte obveznika na području RH).

Smatramo da obveznici, ako već nemaju drugi dokaz,  trebaju predati Zahtjev za izdavanje potvrde  Sektoru za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata grada Zagreba. Obrazac Zahtjeva može se preuzeti na stranici: https://potres.zagreb.hr/kontakti/10

Ispunjeni obrazac Zahtjeva za izdavanje potvrde potrebno je poslati putem e-maila na  adresu: potvrdaopregledu@zagreb.hr. Postupak može potrajati do sedam dana.

Za Zagrebačku i Krapinsko - zagorsku županiju obveznici se trebaju obratiti nadležnom županijskom uredu za izdavanje potvrde te vrste.

S obzirom na vrlo kratak rok za dostavu ovih dokaza posebno naglašavamo da iznajmljivači potvrdu o oštećenju objekta u potresu trebaju dostaviti najkasnije do 25. listopada 2020. godine nadležnoj lokalnoj turističkoj zajednici, odnosno regionalnoj turističkoj zajednici ako na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se objekt nalazi nije osnovana lokalna turistička zajednica.

Oslobođenje od plaćanja godišnje paušalne svote turističke pristojbe odnosi se samo na broj kreveta ili kapacitet objekta za koji je utvrđena neuporabljivost radi oštećenja od potresa od dana 22. ožujka 2020. godine.

Povratak na vijesti