Paušalni obveznici poreza na dobitak

Datum: 09.01.2020, Četvrtak
Autor: N.D.

     Određene skupine pravnih osoba koji su obveznici poreza na dobitak mogu se odlučiti za njegovo paušalno oporezivanje. Riječ je o skupini organizacija koja se u praksi nazivaju neprofitnim organizacijama.

      Jedna od pretpostavki za takvu vrstu oporezivanja jest i svota prihoda koja je ostvarena u prethodnoj (2019.) godini. Ako se neprofitne pravne osobe odluče za paušalno oporezivanje dobitka za 2020. godinu, do 15. siječnja 2020. godine moraju za to zahtjev poslati Poreznoj upravi.

       S obzirom na to da je granica ostvarenih prihoda za 2019. godinu bila 300.000,00 kn te organizacije će s dužnom pozornošću promotriti ovu novu okolnost.

      U nastavku se daje pregled razreda prihoda i mjesečnih poreznih obveza za 2020. godinu za one organizacije koje se izjasne za paušalno oporezivanje dobitka.

Prema našim saznanjima, iako sada u propisu nije tako navedeno, bit će za paušalne obveznike tromjesečno zaduživanje za mjesečne predujmove poreza na dobitak.

Upozoravamo da se do istog dana mora podnijeti prijava paušalnog poreza na obrascu koji je bio propisan i za 2018. godinu, obrascu PD-PO „Izvješće o obračunu poreza na dobit u paušalnom iznos“.

Detaljnije o paušalnom oporezivanju može se  pročitati u RRiF – u br. 2/17.

Povratak na vijesti