Predsjednički izbori – rokovi važni za birače

Datum: 03.12.2019, Utorak
Autor: T.M.

      S obzirom na to da je razdoblje raspisanih izbora za Predsjednika RH, u nastavku se navode bitni rokovi i mogućnosti ostvarivanja biračkog prava, osobito ako će se na dan izbora netko zateći izvan mjesta svog prebivališta. Riječ je o slijedećem:

- od 22. studenoga do 11. prosinca 2019. birači mogu:

  1. izvršiti pregled svojih podataka u registru birača
  2. zatražiti dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača
  3. podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta
  4. podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta
  5. podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju
  6. podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju
  7. odustati od podnesenog zahtjeva ili izmijeniti podneseni zahtjev.

      Na dan održavanja izbora, 22. prosinca 2019., birači koji nisu upisani u izvatke zaključenog popisa birača mogu zatražiti potvrde za glasovanje.

      Uz pretpostavku da će se drugi krug izbora održati 5. siječnja 2020. godine, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju ili zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, ostaje rok  (10 dana prije održavanja izbora) za podnošenje navedenih zahtjeva za drugi krug (23. do 25. prosinca 2019.), pa svi birači koji znaju gdje će se zateći u vrijeme kojeg kruga glasovanja, mogu podnijeti istodobno zahtjev za oba kruga glasovanja u različitim kombinacijama ili samo za jedan krug glasovanja.

      Zahtjev za aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, kao i za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, birač podnosi nadležnom uredu u RH ili DM/KU osobno, poštom ili elektroničkom poštom, koji mora biti vlastoručno potpisani, uz priloženu presliku  identifikacijske isprave.

      Također, biračima je putem sustava e-Građani omogućeno podnošenje zahtjeva za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju.

      Ostale pojedinosti o izborima možete pročitati u našem časopisu Pravo i porezi br. 12/19.  

Povratak na vijesti