Približava se rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja

Datum: 28.02.2020, Petak
Autor: N.D.

Neprofitne osobe koje primjenjuju neprofitno računovodstvo moraju sastaviti i predati svoje financijske izvještaje do 2. ožujka 2020. godine. Godišnje financijske izvještaje moraju sastaviti oni koji vode jednostavno i dvostavno knjigovodstvo. U pravilu se oni predaju FINA-i.

Do istog dana sve neprofitne organizacije moraju preispitati svoj knjigovodstveni sustav za 2020. godinu i ako je on različit u odnosu na status - podatak koji se o njemu trenutno nalazi u Registru neprofitnih organizacija, treba izvijestiti Ministarstvo financija putem obrasca RNO-P. Promjena nastaje i kada se od obveznog dvostavnog knjigovodstva prelazi u dragovoljno dvostavno knjigovodstvo odnosno obratno. Obvezni knjigovodstveni sustav ovisi o ostvarenim svotama prihoda i imovine u prethodne tri godine, osim ako nije riječ o neprofitnoj osobi koja je osnovana počevši od 2018. godine.

O prethodnim temama opširno je pisano u članku Godišnji financijski izvještaji u neprofitnom računovodstvu (autorica: Jakir-Bajo, I.) u RRiF-u, br. 2/20.

Povratak na vijesti