Rad maloljetnika

Datum: 05.07.2022, Utorak
Autor: H. V.

Tijekom ljetnih mjeseci, što zbog nedostatka radne snage a što zbog sezonskog obavljanja poslova, poslodavci često pitaju mogu li i na koji način zaposliti maloljetnu osobu (osobu koja je mlađa od 18 godina).

Najniža dob za sklapanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa određena je čl. 19. Zakona o radu, pa tako poslodavac ne smije zaposliti:

  1. osobu koja je mlađa od petnaest godina ili
  2. osobu s petnaest i stariju od petnaest godina, koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje.

Prema tome, Zakonom o radu je određena zabrana zapošljavanja maloljetnika mlađih od 15 godina kao i maloljetnika koji su stariji od 15 godina, a koji pohađaju obvezno osnovno obrazovanje.

Maloljetnici s navršenih 15 godina, koji ne pohađaju obvezno osnovno obrazovanje, mogu s poslodavcem sklopiti ugovor o radu i zasnovati radni odnos. Za sklapanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa potrebno je ovlaštenje zakonskih zastupnika (u pravilu, roditelja), koje mora biti u pisanom obliku.

Maloljetni učenici srednjih škola mogu raditi posredstvom srednjoškolskih ustanova, za vrijeme trajanja školskih praznika (rad preko učeničkog servisa). O povremenom radu redovitog učenika sklapa se ugovor o povremenom radu redovitog učenika, koji sklapaju maloljetni redoviti učenik uz supotpis zakonskog zastupnika ili skrbnika i naručitelja posla (fizička ili pravna osoba koja se koristi radom učenika), a uz posredovanje srednjoškolske ustanove.

Više o radu maloljetnih osoba moguće je pročitati u članku Rad maloljetnika, koji je objavljen u časopisu RRiF br. 7/19, str. 179.

Povratak na vijesti