Radno vrijeme trgovina

Datum: 23.03.2020, Ponedjeljak
Autor: D.M.

U svrhu  zaštite djelatnika u djelatnosti trgovine, Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 21.3.2020. godine Odluku o radnom vremenu trgovina kojom  je prodavaonicama i prodajnim objektima kojima je sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja (Nar. nov., br. 32/20)  dopušteno raditi, ograničio radno vrijeme od 8,00 do 17,00 sati. To znači, da oni trgovci na koje se ne odnosi zabrana rada u posebnim okolnostima mogu raditi, ali samo unutar ograničenog radnog vremena, odnosno mogu započeti s radom najranije u 8.00 sati  i raditi najdulje do 17,00 sati tijekom dana.  

Međutim, Stožer Civilne zaštite donio je 22. 3. 2020. godine Odluku o mjeri obustave rada tržnice i svih objekata u sastavu tržnice u kojima se obavljaju druge djelatnosti, a koja je stupila na snagu danom njenog donošenja. Treba reći da su do donošenja ove Odluke, tržnice bile izuzete iz obustava rade, ali je uočeno  da organizatori tržnica i poduzetnici koji su sklopu tržnice obavljali druge gospodarske djelatnosti nisu osigurali poštivanje mjere minimalnog odstojanja između osoba koje prodaju odnosno kupuju proizvode na tržnici ili koriste usluge drugih poduzetnika u sklopu tržnice, zbog čega se od dana stupanja na snagu predmetne Odluke, obustava rada odnosi i na njih.

U tom smislu,  ribarnice ili prodavaonice hrane koje inače smiju raditi u ograničenom radnom vremenu, ako se nalaze u sklopu tržnica, neće smjeti raditi. Mjera obustave rada tržnica traje do opoziva. Smatramo da se mjera obustave rada propisana navedenom Odlukom  može primijeniti i na prigodnu prodaju, budući da je način prodaje istovjetan prodaji robe sa klupa i štandovima na tržnicama.

Povratak na vijesti