Redoslijed plaćanja u slučaju kada je račun u banci blokiran

Datum: 29.09.2009, Utorak
Autor: T.C.

Redoslijed naplate relevantan je u slučajevima kada na računima dužnika odnosno ovršenika nema novčanih sredstava. Naime, ako na računima ima novčanog pokrića, tada se pitanje redoslijeda naplate i ne postavlja.

Redoslijed plaćanja u uvjetima blokade računa uređuje nekoliko zakonskih propisa. Zakon o platnom prometu propisuje vremenski prioritet prema kojemu se daje prednost onim plaćanjima koja su u okviru tražbina iste vrste. Nadalje, Ovršni zakon propisuje prednosni red utvrđenim rješenjima o ovrsi.

Međutim osim vremenskog prioriteta naplate unutar iste vrste tražbina i utvrđenim rješenjima o ovrsi, Opći porezni zakon (dalje: OPZ) i Zakon o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske propisuju prednosni red za tražbine kojima se prikupljaju javni prihodi u odnosu na sve ostale tražbine. Naime, OPZ propisuje da rješenja o ovrsi s nalogom za plaćanje porezne obveze imaju prednost u odnosu na sva ostala rješenja o ovrsi dok Zakon o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske propisuje prednost za naloge Ministarstva financija koji su izdani za naplatu po aktiviranom državnom jamstvu.

Više o tome možete pročitati u časopisu RRIF br 10/09.

Povratak na vijesti