Udruga računovođa traži ukidanje turističke članarine

Datum: 10.09.2010, Petak
Autor: V.B.

Kao što je poznato, novim Zakonom o turističkim zajednicama, djelatnost 69.2. – Računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti te porezno savjetovanje, postali su obveznici plaćanja te članarine te članarine od 01. siječnja 2009.

Kojom i čijom "zaslugom", to nije nikome jasno s obzirom na to da ova djelatnost zaista nema nikakve veze s turističkom djelatnosti. Što više, dok se može razumjeti da hoteli, trgovina, pomorski, zračni prijevoz i dr. zbog turizma ubiru i određene koristi, teško je čak i pretpostaviti da računovodstveni uredi ostvaruju veće prihode zbog uspjeha ili neuspjeha turističke sezone. Nasuprot tome, ako računovodstveni uredi čemu doprinose, to je da uredno i u skladu s propisima obračunavaju turističku članarinu obveznicima – poduzetnicima, te na taj način pomažu Turističkoj zajednici da naplati svoj "porez".

I dok vodstvo Ministarstva turizma nagrađuje turističke agencije i određene prijevoznike kako bi doveli što više turista, računovodstveni uredi dobivaju "nagradu" za svoje zasluge u oblikovanju izdašnijeg proračuna Turističke zajednice.

Zbog toga je Udruga "Hrvatski računovođa" neovisna udruga računovođa, poreznih savjetnika i financijskih djelatnika (Zagreb, Vlaška 68) ovih dana uputila pismo Ministarstvu turizma sa zahtjevom da se izmjenom zakona briše djelatnost 69.2 iz obveznika plaćanja turističke članarine.

O navedenoj obvezi plaćanja članarine možete pročitati u RRiF br. 1/10., str. 27. i dalje.

Povratak na vijesti