Ukinuti su rokovi usklađenja temeljnog kapitala zbog uvođenja eura za d.o.o.-e i j.d.o.o.-e

Datum: 16.02.2023, Četvrtak
Autor: I.P.

Dionička društva, društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću koja su upisana u sudski registar odnosno za koje je podnesena prijava za upis njihova osnivanja u sudskom registru prije dana uvođenja eura kao službene valute u RH u obvezi su provesti usklađenje temeljnog kapitala u sudskom registru i dijelova toga kapitala.

U Narodnim novinama br. 18/23. objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima koji je stupio na snagu 16. veljače 2023. godine. Tim izmjenama ukinuti su rokovi za provođenje usklađenja temeljnog kapitala zbog uvođenja eura za društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.-e i j.d.o.o.-e).

Prema tome, za društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću obveza usklađenja više nije ograničena rokom, ali se ono mora provesti prilikom prve promjene izjave o osnivanju odnosno društvenog ugovora, statusne promjene društva ili promjene nekog od poslovnih udjela u društvu.

Za dionička društva i dalje ostaje obveza provođenja usklađenja temeljnog kapitala do kraja ove godine.

I komanditna društva koja su osnovana prije uvođenja eura kao službene valute u RH također imaju obvezu provedbe usklađenja, a to se odnosi na visinu uloga komanditora upisanu u sudskom registru. Prema posljednjim izmjenama ZTD-a više nije ograničen rok za provedbu usklađenja (bio je do kraja 2023. godine), ali je propisano da se ono mora provesti prilikom prve promjene društvenog ugovora.

Detaljnije o tome pisati ćemo u novom časopisu RRiF br. 3/23.

Povratak na vijesti