RRIF-OV NEWSLETTER
Prijava

Uputa za čitanje e-knjiga (i e-časopisa)

Uvod

Pored tiskanih izdanja, RRiF svoje knjige i časopise Računovodstvo, revizija i financije, te Pravo i porezi izdaje i kao e-izdanja.

E-knjige i e-časopise (u daljnjem tekstu e-knjige) izdajemo u obliku Adobe eBook koji ima sljedeća osnovna svojstva:

 • E-knjige imaju PDF kvalitetu prikaza, ali se mogu pregledavati samo u posebnom čitaču (tj. programu - Adobe Digital Editions, čije preuzimanje je besplatno)
 • Pregled sadržaja je napravljen s knjižnim oznakama i poveznicama prema pripadnom tekstu
 • Moguće je pretraživanje kompletnog teksta po riječima
 • Omogućeno je kopiranje sadržaja
 • Omogućen je ispis sadržaja
 • Čitanje je moguće na više platfomi (Windows, Mac, Android, Ios)
 • E-knjige su zaštićene od neovlaštenog kopiranja

Čitanje e-knjige

Vaše e-knjige moći ćete pregledavati na jednom računalu (za korisnika za kojeg aktivirate knjigu), te na još jednom mobilnom uređaju (tabletu ili pametnom telefonu). Listu podržanih mobilnih uređaja od strane Adobe-a možete pogledati na sljedećoj adresi.    

Svaki korisnik jednom (prilikom kupnje prve e-knjige) kreira svoj Adobe ID i kod svake slijedeće kupnje nova e-knjiga se vezuje uz njega.

Na računalu je prvi puta potrebno instalirati i autorizirati program za čitanje e-knjige Adobe Digital Editions (u daljnjem tekstu ADE).

Nakon što ste jednom kreirali svoj Adobe ID i instalirali program ADE spremni ste za kupnju i čitanje Adobe e-knjiga.

Prilikom prvog otvaranja kupljene e-knjige, ADE će kompletnu knjigu preuzeti s Interneta. Nakon toga korisnik može koristiti knjigu i bez aktivne veze na Internet.

U nastavku su detaljnije opisani gore navedeni koraci. Preporučamo da najprije pročitate cijelu uputu.

Kreiranje Adobe ID-a

Prvi korak je kreiranje Adobe ID-a (osim naravno u slučaju ako ga nemate od ranije). Sve kupljene knjige će biti trajno povezane uz vaš Adobe-ID.

U vašem programu za pregledavanje Interneta (Chrome, Firefox Mozilla, Internet Explorer, ...) otvorite OVU ADRESU :

 • Odaberite poveznicu "PRIJAVA" (ili "SIGN-IN" ukoliko koriste englesku verziju preglednika) koja se nalazi u gornjem desnom uglu stranice (s bzirom na vanjski link, slika može odudarati od stvarnog trenutnog stanja na adobe.com)

 • Na stranici koja se otvorila odaberite poveznicu "Nabavite Adobe ID" koja se nalazi ispod velike plave poveznice PRIJAVA

 • Pošto ste ispunili sve podatke i označili "Pročitao sam i prihvaćam uvjete korištenj..." kliknite na plavi gumb "PRIJAVA"

 

Napomena:

Korištenje e-knjiga je moguće i bez kreiranja Adobe ID, ali to nikako ne preporučamo, jer u tom slučaju knjigu ćete moći koristiti isključivo na računalu na kojem ste je aktivirali, te je nećete moći prenijeti na drugo računalo, pa čak ni na to isto računalo u slučaju havarije i reinstalacije operativnog sustava.   

Adobe Digital Editions

Sljedeći korak je preuzimanje, instaliranje i aktiviranje programa ADE pomoću kojega pregledavate sve vaše e-knjige.

 • Adobe Digital Editions možete preuzeti na sljedećoj adresi:
  http://www.adobe.com/solutions/ebook/digital-editions/download.html

 • Preuzmite instalacijsku datoteku s poveznice (linka) za vaše računalo (Windows ili Macintosh)
 • Nakon što ste preuzeli instalacijsku datoteku, pokrenite ju i instalirajte program ADE na vaše računalo. Prilikom instalacije koristite preporučene postavke.
 • Nakon instalacije potrebno je autorizirati program (povezati program s vašim Adobe ID-om). Pokrenite ADE.
 • U izborniku programa ADE izaberite prvo "Help", a zatim "Authorize Computer". Otvorit će se sljedeći prozor u koji upišite adresu e-pošte i zaporku koje ste koristili za kreiranje Adobe ID-a.
 • Pošto ste ispunili sve podatke kliknite na gumb "Authorize"

Napomena:

Program ADE nije dostupan na Hrvatskom jeziku, već samo na Engleskom ili nekom od većih europskih jezika

Preuzimanje i korištenje knjige

Preuzmite poveznicu s adresom e-knjige koju ste dobili, a nakon što preuzimanje završi otvorite preuzetu datoteku (*.acsm). Ona će se otvoriti u programu ADE, koji će sa servera preuzeti vašu knjigu - to ovisno o brzini vašeg računala i vaše Internet veze može trajati nekoliko minuta.

Nakon što je knjiga preuzeta na vaše računalo za njeno čitanje nije više potrebna aktivna veza prema Internetu, a njena naslovnica će se pojaviti na popisu vaših e-knjiga u ADE-u.

Sve naše e-knjige imaju upisan sadržaj i klikom na odabrani naslov u sadržaju knjiga će se otvoriti na željenoj stranici.

 

Napomena:

Ako ste preskočili autorizaciju računala nakon instalacije programa ADE, program će prilikom prvog otvaranja zaštićene knjige automatski pokrenuti autorizaciju računala.

Pretplatnik
Hrvatski računovodstveni sustav HSFI, MRS, MSFI i Tumačenja (1)