Vlada RH uputila Saboru Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Datum: 06.07.2012, Petak
Autor: V.B.

Krajem lipnja je Ministarstvo financija pripremilo Prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojeg je Vlada RH uputila Saboru na raspravu i usvajanje. Donošenje Zakona očekuje se u jesen ove godine.

Ovaj Zakon  unosi strepnju u financijsko poslovanje mnogih poduzetnika (pravnih i fizičkih osoba) jer sankcionira neotvaranje stečaja.  Naime, mnogi vjerovnici nisu pokretali stečaj jer bi se s tim činom doveli u teži položaj  u odnosu na sadašnji dok još dužnik aktivno posluje. Dužnici koji su insolventni i prezaduženi morati će pokrenuti predstečajni  postupak, a ako se on ne može provesti  – ako je  predstečaja nagodba  obustavljena,  FINA  će pokrenuti stečaj.

Predstečajna nagodba može trajati 120 dana i to je razdoblje u kojem dužnici u sporazumu s vjerovnicima moraju provesti financijsko restrukturiranje, i ako  se u tom "čistilištu" dužnik ne sanira, slijedi stečaj. Kako stvari stoje,  s ovim Zakonom pruža se zadnje prilika da dužnici konsolidiraju svoje financijsko  stanje i nastave s poslovanjem.

Prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi može se vidjeti ovdje.


Dopunjena vijest od 2. srpnja 2012.

Povratak na vijesti