Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 6.2018
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
138.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Ravnatelj ustanove. Ravnatelj vodi ustanovu, organizira rad i unutarnje poslovanje, predstavlja i zastupa ustanovu prema trećim osobama, poduzima pravne radnje u ime i za račun ustanove te zastupa ustanovu u postupcima pred sudovima, upravnim i državnim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima.
  2. Obavljanje poslova na temelju ugovora o djelu. Ako poslodavac s fizičkom osobom sklopi ugovor za obavljanje posla koji, s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos ugovorom o radu, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.
  3. Ograničenje ovrhe i isplate na poseban račun. Kad se primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe uplaćuju ovršeniku putem banke, banka je obvezna prema nalogu FINA-e ovršeniku otvoriti poseban račun. O otvaranju posebnog računa banka je bez odgode obvezna obavijestiti FINA-u, a FINA uplatitelje (poslodavce) koji su od primitka obavijesti obvezni uplaćivati zaštićene svote na poseban račun.
  4. Spremnost (raspoloživost) radnika i njegova pripravnost. Spremnost (raspoloživost) radnika obavljati poslove prema uputama poslodavca na mjestu gdje se njegovi poslovi obavljaju ili drugom mjestu koje odredbi poslodavac, uračunava se u radno vrijeme, dok se vrijeme u kojem je radnik pripravan odazvati se pozivu poslodavca za obavljanje poslova ne smatra radnim vremenom.
  5. Pristup informacijama stranaka. Prema dostupnoj upravnosudskoj praksi u postupcima radi prava na pristup informacijama fizičkoj osobi o čijim je podatcima riječ, ne mora se omogućiti sudjelovanje.

 

Hashtags: