Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 10.2018
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
124.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Trajanje dnevnog i tjednog odmora. Pružanje smještaja, njege i pomoći osobama starije životne dobi je djelatnost socijalne skrbi za koju je moguće drukčije urediti trajanje dnevnog i tjednog odmora tako da svojim zaposlenicima omogućite najmanje deset sati dnevnog i dvadeset sati tjednog odmora.
  2. Oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa. U konkretnom su slučaju ispunjeni uvjeti za primjenu obje mjere, pa prema vlastitom izboru možete izabrati oslobođenje od plaćanja doprinosa za prvo zaposlenje ili oslobođenje od plaćanja doprinosa za zapošljavanje mlade osobe. Moguće je i da te mjere kombinirate.
  3. Upućeni radnici. Radnici koje strani poslodavac, koji ostvaruje poslovni nastan u državi članici EGP-a, upućuje na rad u RH mogu raditi do 90 dana bez potvrde o prijavi rada ili dozvole za boravak i rad. Ako će upućeni radnik na području RH raditi dulje od 90 dana, potrebno je urediti privremeni boravak u svrhu rada.
  4. Zakup poslovnih prostorija. Riječ je o davanju na korištenje prostorom u stambenoj zgradi, koji ima zaseban ulaz, kojim bi se koristilo za obavljanje registrirane djelatnosti trgovačkog društva i koji predstavlja samostalnu cjelinu. Potrebno je stoga sklopiti ugovor o zakupu poslovnih prostorija.
  5. Obračun PDV-a na usluge izrade fasade u Njemačkoj. Usluge u vezi s nekretninom prema čl. 19. Zakona porezu na dodanu vrijednost oporezive su prema mjestu gdje se nekretnina nalazi.
  6. Obračun PDV-a na uslugu izrade prostornog plana u Sloveniji. Izrada plana za zgradu ili dijelove zgrade ako nije predviđena za gradnju na određenoj zemljišnoj parceli, u smislu obračuna PDV-a, ne smatra se uslugom povezanom s nepokretnom imovinom.
  7. Oslobođenje od PDV-a kod prodaje osobnog automobila i plaćanje upravne pristojbe na stjecanje rabljenoga motornog vozila. Isporuka osobnih automobila kupljenih nakon 1. ožujka 2012. godine za koje nije bio moguć odbitak pretporeza prema čl. 61. Zakona o porezu na dodanu vrijednost oslobođena je PDV-a, ali podliježe plaćanju upravne pristojbe na stjecanje rabljenih motornih vozila.
  8. Iznajmljivači i obračun PDV-a na uslugu koju zaračunava Booking.com. Iznajmljivači kojima Booking.com zaračunava svoju uslugu online rezervacije smještaja moraju se registrirati za potrebe PDV-a i na primljene usluge obračunati PDV po stopi od 25 %.
  9. Neisplaćene plaće – odgovornost osnivača ustanove. Za obveze prema radnicima iz radnopravnog odnosa uz ustanovu – poslodavca solidarno odgovara i njezin osnivač.
  10. Nezakonito odobrenje za građenje – naknada štete. Nakon pravomoćnosti drugostupanjskog rješenja kojim je poništeno odobrenje za izgradnju objekta što ga je investitor izveo u skladu s odobrenjem, bila bi ispunjena jedna od pretpostavaka odgovornosti Države za naknadu štete, a to je nezakonit rad tijela državne uprave koje je odobrilo građenje.
  11. Smetanje posjeda – produljenje roka za tužbu. Rok od 30 dana od saznanja za smetanje i počinitelja (subjektivni rok) kao i rok od godinu dana od dana počinjenog smetanja (objektivni rok) u kojem se podnosi tužba zbog smetanja posjeda produljuje se ako posljednji dan roka pada na dan kada sud ne radi (državni blagdan, nedjelja ili koji drugi dan kada sud ne radi). Rok tada istječe prvoga idućeg radnog dana.
  12. Zastara – prigovor. Prigovor zastare dopušten je tijekom parnice koja se vodi radi naplate određene tražbine, a stranka nije ovlaštena posebnom tužbom tražiti utvrđenje da je zastara nastupila.
Hashtags: