Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 12.2018
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
98.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Ugovor o preuzimanju duga (čl. 1020. ZOO-a/91)

  • Za nastanak ugovora o preuzimanju duga potrebno je očitovanje volje dužnika i preuzimatelja o preuzimanju duga, ali i očitovanje volje vjerovnika da pristaje na takovu promjenu dužnika.

Naknada za korištenje zemljišta - zastarni rok (čl. 371. ZOO-a/91)

  • Pravo vlasnika glede naknade za oduzetu imovinu, odnosno naknade za korištenje predmetne nekretnine ne može zastarjeti dok on može zahtijevati njen povrat, no kad taj povrat više ne može zahtijevati, u tom slučaju zastarijeva i njegov zahtjev za naknadu za korištenje predmetnog zemljišta odnosno predmetne nekretnine.

Naknada za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada (čl. 20. ZKG-a)

  • Potraživanje naknade za uslugu skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada zastarijevaju za jednu godinu, ako je usluga izvršena za potrebe kućanstva.

Pravne radnje dužnika na štetu vjerovnika (čl. 66. ZOO-a)

  • Svaki vjerovnik čija je tražbina dospjela za isplatu i bez obzira kada je nastala može pobijati pravnu radnju svog dužnika koja je poduzeta na štetu vjerovnika. Smatra se da je pravna radnja poduzeta na štetu vjerovnika ako dužnik nema dovoljno sredstava za ispunjenje vjerovnikove tražbine.

Zastara potraživanja ispunjenog na temelju naknadno poništenog ugovora (čl. 210. ZOO-a/91)

  • Zastarijevanje potraživanja na ime primljenog u ispunjenju naknadno poništenog ugovora počinje teći prvog dana dostave presude kojom je ugovor poništen vjerovniku, a ne od dana kada je ugovorna stranka u ispunjenju ugovora nešto primila.

Radno pravo

Naknadno ugovaranje probnog rada (čl. 23. ZR-a/95)

  • Budući da svrha ugovaranja probnog rada nije samo provjeravanje radnikovog stručnog znanja, već i drugih radnih i osobnih kvaliteta radnika, probni rad se može ugovoriti samo prilikom zaposlenja radnika kod određenog poslodavca, a ne i u tijeku trajanja radnog odnosa prilikom sklapanja izmijenjenog ugovora o radu.

Otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu (čl. 35. ZR-a/09)

  • Utvrđenje da radnik ne zadovoljava kriterije zbog kojih je ugovoren probni rad ili da ne ostvaruje očekivane rezultate rada, samo za sebe predstavlja razlog za otkaz ugovora o radu kod kojeg je probni rad ugovoren, s time da tako dani otkaz jedino ne smije biti diskriminirajući i šikanozan ili rezultat ugovaranja probnog rada protivno svrsi zbog koje je propisan.

Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika (čl. 5. ZR-a/09)

  • Tužitelj nije po uputi poslodavca izvršio svoje radne zadatke dostave zadužene pošte, što nije prvi put, jer je tužitelj i ranije bio upozoren na povrede radne obveze zbog ne isporuke zadužene pošte. Takvo ponašanje radnika predstavlja kršenje obveza iz radnog odnosa, za koje je poslodavac opravdano radniku otkazao ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja.

Rok za izvanredno otkazivanje ugovora o radu (čl. 109. ZR-a/09)

  • Tuženik (poslodavac) je tužitelju (radniku) po povratku na posao 11. ožujka 2013. dao rok od tri dana da dostavi doznake za vrijeme odsutnosti s posla, kojima će opravdati izostanak s posla u navedenom razdoblju. Tek protekom tog roka je tuženik kao tužiteljev poslodavac saznao za osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa.

Neopravdani izostanak s radnog mjesta (čl. 108. ZR-a/09)

  • Tužitelj je izostankom s posla 28., 30. i 31. kolovoza te 1. i 2. rujna 2010. (jer se na posao javio tek u poslijepodnevnim satima) počinio osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa, zbog koje uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Otkaz za vrijeme trudnoće ili korištenja rodiljnih i roditeljskih prava (čl. 116. ZR-a/09)

  • Polazeći od činjeničnih utvrđenja da se tužiteljica nalazila na porodiljinom dopustu u trenutku kad joj je tužitelj otkazao ugovor o radu na neodređeno vrijeme, odluka poslodavca je ništetna, jer je don
Hashtags: