Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 12.2019
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
98.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Novčana naknada zbog smrti prednika (čl. 1. ZURŠ-a)

  • Za ocjenu da li neki akt nasilja ima značenje terorističkog akta nisu od značaja samo objektivna obilježja toga akta: nužno je da je riječ o aktu nasilja poduzetom s ciljem teškog narušavanja javnog reda zastrašivanjem i izazivanjem osjećaja nesigurnosti.

Ugovorna kazna (čl. 270. ZOO-a/91)

  • Ovdje se ne radi o zakašnjenju u ispunjenju novčane obveze, za što je sankcija plaćanje zatezne kamate. Ovdje se radi o zakašnjenju u ispunjenju predaje stanova u odnosu na koje su stranke ugovorile sankciju u vidu ugovorne kazne. Upravo zato bespredmetno je bilo baviti se visinom stope zatezne, odnosno ugovorne kamatne stope.

Zahtjev za naknadu štete (čl. 373. ZOO-a/91)

  • Pravilno je shvaćanje da nije riječ o sukcesivnom potraživanju, iz razloga što je predmet potraživanje tužitelja s osnova dopunskog rada, a koji zahtjev nije bio predmetom postupka. Naime, zarada s osnova dopunskog rada nije isti vid zarade kao i zarada po osnovi redovnog rada, te kao zahtjev predstavlja novi pravni osnov za naknadu štete.

Metoda obračuna zatezne kamate (čl. 279. ZOO-a/91)

  • Neovisno o tome kako su se obračunavale kamate do 31. ožujka 1994., od 1. travnja 1994., tj. od stupanja Uredbe o visini stope zatezne kamate glavnica za obračun kamata, ostaje glavnica osnovnog duga, a ne ona uvećana obračunatim kamatama na dotadašnji način - pripisivanjem dospjelih kamata na glavnicu.

Odgovornost za materijalne nedostatke (čl. 608. ZOO-a)

  • Naručitelj koji je uredno obavijestio izvođača o nedostatku, što su tužitelji učinili, može zahtijevati od njega da nedostatak otkloni i za to mu odrediti primjereni rok, a tek ako izvođač ne otkloni nedostatke do isteka tog roka naručitelj može po svom izboru otkloniti nedostatak na račun izvođača ili sniziti naknadu ili raskinuti ugovor.

Naknade štete - troškovi liječenja ozljeda (čl. 178. ZOO-a/91)

  • Iz dokumentacije o plaćanjima u korist zdravstvenih ustanova izdavatelja računa te poslodavcu osiguranika tužitelja nije razvidno koji su točno računi podmireni niti tko je izvršitelj plaćanja, a tužitelj specifikaciju svakog pojedinog plaćanja nije dostavio u spis, slijedom čega je pravilno sud prvog stupnja odbio tužbeni zahtjev u cijelosti.

Povreda prava na žig (čl. 2. ZOŽ-a)

  • Tek novim dizajnom koji ima individualni karakter, određena osoba stječe jednu od temeljnih pretpostavki za pravo zahtijevati od drugih osoba da ne stavljaju u promet, da ne nude, ne skladište i sl. proizvode određenih oblika.

Predugovor (čl. 45. ZOO-a)

  • Ako se ugovorne strane nisu suglasile Predugovorom o kupoprodaji nekretnine o svim bitnim sastojcima glavnog ugovora, jer nisu ugovorile kupoprodajnu cijenu nekretnina, kao jedan od bitnih elemenata predugovora, tada se ne radi o predugovoru.

Stvarno pravo

Osiguranje novčane tražbine na ime poreznog duga (čl. 120. ZV-a)

  • Predmnijevani vlasnik predmetne nekretnine nema pravo koje bi sprječavalo ovrhu odnosno predmetno osiguranje budući da se vlasništvo nekretnine na temelju pravnog posla stječe tek upisom u zemljišnu knjigu.

Stjecanje prava vlasništva dosjelošću (čl. 30. ZV-a)

  • Tužbenim zahtjevom može se zahtijevati utvrđenje prava vlasništva točno određenog fizičkog dijela čestice identificiranog provedenim vještačenjem.

Zastara tražbine za oduzeto zemljište (čl. 371. ZOO-a)

  • Potraživanje naknade za zemljište koje je vlasniku oduzeto bez zakonom predviđenog postupka i ne može se tužitelju vratiti zastarijeva u općem zastarnom roku od pet (5) godina.

Uporaba tuđeg zemljišta (čl. 107. ZV-a)

  • Vlasnik nekretnine na kojoj je nužno obaviti radove može privremeno uporabiti tuđe

Predstečajno i stečajno pravo

Prijava u postupku predstečajne nagodbe (čl. 71. ZFPPN)

Hashtags: