Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 2.2020
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
126.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Plaćanje upravne pristojbe na stjecanje rabljenih motornih vozila. Na stjecanje rabljenih motornih vozila u RH na koja se plaća posebni porez na motorna vozila plaće se upravna pristojba. Upravna pristojba za osobne automobile plaća se prema propisanoj svoti upravne pristojbe u kunama po kilovatu (KW), ovisno o godini starosti rabljena motornog vozila. Međutim, u određenim slučajevima upravna pristojba se ne plaća.
  2. Primjena stope PDV-a na pripremu i usluživanje shakeova. Pripremanje i usluživanje jela i slastica u ugostiteljskom objektu i izvan ugostiteljskog objekta u skladu s posebnim propisom o ugostiteljskoj djelatnosti oporezuje se sniženom stopom poreza na dodanu vrijednost od 13 %. Sniženom stopom od 13 % oporezuje se i pripremanje i usluživanje sladoleda.
  3. Oslobođenje od plaćanja PDV-a za uslugu pratnje (smještaja) roditelja uz dijete u kliničkoj bolnici. Isporuka pratnje odnosno smještaja roditelja uz dijete oslobođena je PDV-a ako roditelj ostvari pravo propisano Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.
  4. Kamate na zajmove dioničara i članova društva – tanka kapitalizacija. Svota kamata na zajam porezno je priznata u smislu poreza na dobitak na onaj dio glavnice zajma koji ne prelazi četverostruku svotu udjela člana društva u kapitalu hrvatskog društva.
  5. Istek ugovora o radu na određeno vrijeme i korištenje roditeljskog dopusta. Kad istekne vrijeme na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, ugovor o radu prestaje po samoj sili zakona, neovisno o tome što radnik u tom trenutku možebitno koristi roditeljski dopust. Poslodavac nema obvezu radniku kojemu je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme ponuditi sklapanje novog ugovora o radu.
  6. Usluge zdravstvenog turizma. U djelatnosti zdravstvenog turizma mogu se pružati medicinske usluge, lječilišne usluge te usluge medicinskog wellnessa. Zdravstvene usluge u zdravstvenom turizmu mogu pružati zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti i privatni zdravstveni radnici.
  7. Pripravnost radnika. Pripravnost možemo definirati kao razdoblje u kojemu radnik ne obavlja poslove (efektivno ne radi) niti se pritom nalazi na mjestu gdje se njegovi poslovi obavljaju ili drugom mjestu koje je odredio, ali je spreman (pripravan) odazvati se pozivu poslodavca da obavlja poslove ako se za to pokaže potreba. Vrijeme u kojemu je radnik pripravan odazvati se pozivu poslodavca ne smatra se radnim vremenom radnika.
  8. Zapošljavanje stranaca u 2020. godini. Do stupanja na snagu novog Zakona o strancima na snazi je tzv. prijelazni režim, u kojemu se i dalje primjenjuju odredbe trenutačno važećeg Zakona o strancima i izdavanje dozvola za boravak i rad na temelju godišnje kvote. Vlada RH stoga je donijela Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2020. Riječ je o privremenoj kvoti dozvola za zapošljavanje stranaca koja će se primjenjivati sve do stupanja na snagu novog Zakona o strancima.
Hashtags: