Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 12.2020
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
130.
Autor/i:
Sažetak:

Stvarno pravo

Ulaganje u bračnu imovinu (čl. 45. ZBPO-a)

  • Između bračnih drugova zastarijevanje ne teče.

Uporaba tuđe stvari (čl. 164. ZV-a)

  • Ako je određena stvar u nepromijenjom obliku (očuvanog identiteta) u posjedu nevlasnika tada je samo nepošten posjednik dužan naknaditi koristi od uporabe tuđe stvari.

Prisilno osiguranje na nekretnini (čl. 122.st. 3. ZV-a)

  • Nedostatak dobre vjere ne može se nikome predbaciti, samo iz razloga što nije istraživao izvanknjižno stanje.

Smetanje posjeda (čl. 21. ZV-a)

  • Priključak koji omogućava odvodnju vode i kanalizacije iz kuće trajno je povezan s nekretninom i ne može biti predmet samostalnog smetanja posjeda stvari.

Stjecanje vlasništva na javnom dobru (čl. 3. ZV-a)

  • Javna cesta postaje javno dobro u općoj uporabi pravomoćnošću uporabne dozvole.

Nepošteno posjedovanje (čl. 165. ZV-a)

  • Ako je moguća predaja nekretnine ili stvari u posjed ili suposjed uz naknadu koristi treba tražiti i predaju nekretnine ili stvari u posjed.

Predaja u suposjed nekretnine (čl. 42. ZV-a)

  • Suvlasnik nekretnine koji osporava pravo na suposjed pasivno je legitimirana osoba za predaju u suposjed nekretnine.

Razvrgnuće suvlasničke zajednice (čl. 50. ZV-a)

  • Sud djeljive pokretne stvari dijeli fizički, a nekretnine geometrijski. Kada površine stanova ne predstavljaju suvlasničke omjere u odnosu na cijelu zgradu, tada se suvlasnička zajednica razvrgava geometrijski i isplatom razlike.

Radno pravo

Izvanredni otkaz (čl. 119. ZR-a)

  • Sasvim je sigurno da video nadzorom utvrđena 24 postupanja tužitelja unutar tri dana uzastopce, a kojima je on kršio pravila o izvršavanju poslova svog radnog mjesta, a koja su mu bila poznata imaju značaj osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa.

Ništetnost odluke o otkazu (čl. 80. ZR-a/95)

  • Pobijana presuda je donesena na temelju utvrđenja da kod tužitelja u vrijeme donošenja odluke o otkazu nije bilo utvrđeno da postoji smanjena radna sposobnost ili neposredna opasnost od invalidnosti, niti da je prije otkazivanja obolio od profesionalne bolesti zbog koje je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja ili oporavka.

Dostavljanje potvrde o privremenoj nesposobnostI (čl. 37. ZR-a)

  • Obavijest tužiteljice poslodavcu putem e maila i SMSom, a kasnije i naknadne potvrde liječnika, ukazuje na namjeru opravdanja nedolaska na posao i upoznavanja poslodavca sa razlozima izostanka s posla te se stoga nedostavljanje propisane liječničke potvrde o privremenoj nesposobnosti za rad ne može smatrati teškom povredom radnog odnosa.

Odluka o otkazu ugovora o radu (čl. 116. ZR-a)

  • Polazeći od utvrđenja da je u vrijeme sporne nabavke dva klima uređaja, koje je sud cijenio kao jedini relevantan razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu, tužitelju bio nadređen tadašnji direktor M. K., koji je imao sva saznanja o nabavci istih, jedino je on mogao, kao ovlaštena osoba tuženika u to vrijeme, tužitelju izvanredno otkazati ugovor o radu u zakonom predviđenom roku.

Kršenje obveza iz radnog odnosa (čl. 116. ZR-a)

  • Kada proizlazi da je tužiteljica sačinila na službenom memorandumu izjavu kojom se tuženik obvezuje snositi troškove školovanja radnici M.J., te takav dokument potpisala, ovjerila pečatom tuženika, čime je prekoračila ovlaštenja svojeg radnog mjesta, to su ostvarene pretpostavke za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Parnični postupak

Teret dokaza u radnom sporu (čl. 219. ZPP-a)

  • U sporu radi utvrđenja nedopuštenosti otkaza ugovora o radu po tužbi radnika na poslodavcu je teret dokaza samo u pogledu postojanja opravdanog razloga za otkaz, dok ostale činjenice o kojima ovisi nedopuštenost otkaza treba iznijeti i dokazati radnik.

Zastupanje u postupku (čl. 354. ZPP-a)

  • Kod činjenice
Hashtags: