Pitanja i odgovori

Časopis: Pravo i porezi - 12.2020
Članak:
Pitanja i odgovori
Stranica:
148.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Obveznici sastavljanja izvješća „odnosi s povezanim društvima“ prema ZTD-u. Društvo koje je u 95 % - om vlasništvu drugog trgovačkog društva obvezno je sastaviti izvješće o odnosima s povezanim društvima Međutim, ako se poslovi između povezanih osoba obavljaju redovito i pod uobičajenim tržišnim uvjetima ili ako se odnose na poslove koji su prema ZTD-u izuzeti iz obveze izvješćivanja, nije ih potrebno iskazati u Izvješću. Društvo koje je i obveznik revizije godišnjih financijskih izvještaja obvezno je revizoru dostaviti ovo Izvješće, a revizor će provesti reviziju.
  2. Primjena najviše godišnje osnovice za mirovinska osiguranja pri isplati otpremnine. Kod isplate otpremnine zbog sporazumnog raskida ugovora o radu primjenjuje se najviša godišnja osnovica za plaćanje doprinosa za MIO I. koja za 2020. godinu iznosi 629.424,00 kn, a za MIO II. doprinosi se uplaćuju na punu osnovicu, bez ograničenja.
  3. Oporezivanje usluge najma motornog vozila od poreznog obveznika iz druge zemlje članice EU-a. Na uslugu najma prijevoznih sredstava za razdoblje dulje od 30 dana kada takvu uslugu obavi porezni obveznik iz Europske unije poreznom obvezniku iz Republike Hrvatske obračunava se PDV prema mjestu primatelja takve usluge. Na korištenje motornog vozila koje je registrirano u drugoj državi članici EU-a, a koristi se na području RH u trajanju duljem od 15 dana, obračunava se i plaća i posebni porez na motorna vozila.
  4. Bolovanje radnika i prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu. Iako je radnik cijelu kalendarsku godinu proveo na bolovanju, ostvario je pravo na puni godišnji odmor za tu kalendarsku godinu i prenosi taj godišnji odmor u cijelosti u iduću kalendarsku godinu te ga treba iskoristiti u zakonskom roku.
  5. Ugovaranje noćnog rada. Sam ugovor o radu ne treba sadržavati podatak o samom noćnom radu ako nije naveden u okviru radnog vremena, ali je obvezno navesti podatak o povećanju plaće za rad noću ako on nije naveden autonomnim aktom poslodavca.
Hashtags: