Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 3.2021
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
121.
Autor/i:
Sažetak:
  • Dnevnice za rad na terenu. Kada poslodavac isplaćuje svotu dnevnice za rad na terenu koja je viša od one propisane primjenjivim Kolektivnim ugovorom, visina neoporezive svote je i dalje određena Pravilnikom o porezu na dohodak, a to je do 200,00 kn za terenski rad u tuzemstvu (uz pretpostavku da obroci nisu osigurani, osim doručka na računu za noćenje). Ako poslodavac isplaćuje iznad te svote dnevnicu za rad na terenu, razlika iznad 200,00 kn poprima značenje brutoplaće iz koje se obračunavaju odgovarajući doprinosi te porez i prirez na dohodak.
  • Od kada vrijedi povećanje temeljnog kapitala. Datum donošenja Odluke o povećanju temeljnog kapitala razlikuje se od upisa odluke o povećanju toga kapitala u sudski registar. Povećanje je važeće od datuma upisa odluke u sudski registar u skladu s čl. 461. ZTD-a. To znači da se konačan obračun za 2020. godinu u j.d.o.o.-u sastavlja tako da se izdvaja i dalje četvrtinu dobitka nakon oporezivanja u zakonske rezerve jer s 31. prosinca 2020. godine temeljni kapital nije dosegao 20.000,00 kn, a s obzirom na to da je odluka o povećanju upisana u sudski registar u 2021. godini.
  • Usluga na opremi koja će postati sastavni dio nekretnine. Zakonom o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se mjestom obavljanja usluga u vezi s nekretninama smatra mjesto gdje se nekretnina nalazi. Za usluge se smatra da imaju dovoljno izravne veze s nepokretnom imovinom ako proizlaze iz nepokretne imovine, a ta je imovina sastavni dio usluge te je ključna i nužna za isporučene usluge, odnosno ako se pružaju nepokretnoj imovini ili su prema njoj usmjerene, a cilj im je pravna ili fizička izmjena te imovine.
  • Predaja financijskih i poreznih izvješća u slučaju obustava postupka likvidacije. Kada je riječ o obustavi postupka likvidacije, odredbama Zakona o računovodstvu nije propisana obveza predaje financijskih izvješća. Međutim, postupanje u poslovnoj praksi i interne upute Financijske agencije pokazuju da društva sastavljaju financijska izvješća za razdoblje od pokretanja likvidacije do obustave postupka likvidacije.
  • Primjena oslobođenja na usluge zdravstvenih pregleda. Od stupanja na snagu izmjena Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost na usluge zdravstvenih pregleda u vezi s utvrđivanjem sposobnosti za držanje i nošenje oružja te zdravstvenih pregleda o sposobnosti za upravljanje motornim vozilima primjenjuje se oslobođenje od obračuna PDV-a propisano u čl. 39. st. 1. t. b) Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
  • Povratak s rodiljnog dopusta i mogućnost korištenja godišnjeg odmora. Poslodavac može radnici otkazati ugovor o radu nakon povratka s godišnjeg odmora koja nakon isteka rodiljnog, roditeljskog odnosno posvojiteljskog dopusta koristi godišnji odmor u trajanju duljem od 15 dana
Hashtags: